De beste all-in-one-printers voor je thuiskantoor

Zeker nu veel mensen vanuit huis werken, is een betrouwbaar afdrukapparaat met goede scan- en kopieerfaciliteiten geen overbodige luxe. Goedkope all-in-one-printers zijn al vanaf een paar tientjes te koop, maar helaas valt de inktcapaciteit van dergelijke budgetproducten vaak tegen. Wat zijn dan wel enkele van de beste all-in-one-printers van het moment?

Een all-in-one-printer voor een serieus thuiskantoor moet aan een aantal eisen voldoen. Allereerst wil je natuurlijk niet om de haverklap cartridges vervangen en de papierlade(s) van nieuwe vellen voorzien. Kortom, voldoende capaciteit is een must. Verder is een exemplaar met (d)adf-ondersteuning wel zo prettig, zodat je een stapel A4’tjes tegelijk kunt scannen of kopiëren. Ook functies als automatisch dubbelzijdig afdrukken en (draadloze) netwerkaansluitingen zijn belangrijke voorwaarden.

Kijk vooral ook naar de printtechniek. Veel printers met inkjettechnologie schaf je weliswaar voor weinig geld aan, maar de verbruikskosten zijn hoog. Zoek daarom bij voorkeur naar een exemplaar waar grote cartridges in passen. Gelukkig komen er steeds meer inkjetprinters op de markt met navulbare inktreservoirs, zoals de Epson EcoTank- en Canon MegaTank-lijn.

Wie veel afdrukt, kan daarnaast een laser- of led-printer overwegen. Vanwege grotere toners en een hogere afdruksnelheid is dit een logische keuze voor grootverbruikers, maar houd wel rekening met een forse meerprijs. Dat gezegd hebbende, vergelijken we nu zeven recente modellen van verschillende merken.

Canon Pixma G7050 - Inkjet met hoge capaciteit

Met de uitgebreide Pixma G7050 zijn thuiswerkers op alle situaties voorbereid; hiermee kun je namelijk printen, kopiëren, scannen en faxen. Het betreft de meest recente telg uit Canons MegaTank-lijn. Naar eigen zeggen bieden de vier navulbare inkttanks een capaciteit tot bijna achtduizend pagina’s. Tegen de snelheid van laserprinters kan dit model weliswaar niet op, maar 6,8 kleurenpagina’s per minuut is voor inkjetbegrippen acceptabel. Met een printresolutie van 4800 × 1200 dpi voldoet de Pixma G7050 ook voor fotodoeleinden, waarbij je kiekjes in diverse formaten zonder witranden kunt afdrukken.

Volgens het Japanse merk zijn vier volle inkttanks goed voor ruim tweeduizend foto’s (15 × 10 centimeter). Ga je documenten of foto’s scannen, dan bedraagt de resolutie 1200 × 2400 dpi. De adf-functie accepteert 35 vellen, terwijl er in beide papierlades in totaal 350 vellen passen. Je koppelt deze machine aan ethernet, al kun je het apparaat ook op een 2,4GHz-netwerk aanmelden.

Nuttig is dat gebruikers het bedieningspaneel kunnen kantelen, zodat het bescheiden display onder de gewenste hoek is af te lezen. Links naast het bedieningspaneel controleer je het niveau van de zwarte inkttank, terwijl rechts de inktniveaus van cyaan, magenta en geel zichtbaar zijn. Navullen gebeurt met los verkrijgbare flesjes.

HP OfficeJet Pro 7740 - Betaalbare A3-printer

Voor mensen met een grafisch beroep of creatieve hobby is A4 als standaardpapierformaat wellicht te klein. Geen probleem, want A3-printers zijn tegenwoordig prima betaalbaar. Zo verkoopt menig (web)winkel de HP OfficeJet Pro 7740 voor minder dan tweehonderd euro. Logischerwijs neemt deze machine vergeleken met doorsnee printers wel meer ruimte in beslag. De afmetingen zijn namelijk 58,4 × 46,7 × 38,3 centimeter (lengte × diepte × hoogte). Er passen vier cartridges in de OfficeJet Pro 7740, waarbij gebruikers kunnen kiezen tussen vervangende inktpatronen met een verschillende opbrengst.

Volgens HP zijn de meegeleverde cartridges goed voor zo’n 525 kleurenpagina’s. Naast afdrukken kun je met dit apparaat ook kopiëren, scannen en faxen. Een pluspunt is dadf-ondersteuning voor 35 pagina’s, zodat je profiteert van dubbelzijdige automatische documentinvoer. De twee papierlades herbergen samen vijfhonderd vellen. Voor de bediening is er een 2,65inch-aanraakscherm, zodat je ook zonder tussenkomst van een computer of mobiel apparaat taken kunt uitvoeren.

De afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi, terwijl de scanresolutie ligt op 1200 × 1200 dpi. De printsnelheid is voor een inkjetprinter indrukwekkend, want die ligt voor kleurafdrukken op achttien pagina’s per minuut. Om de boel te bolwerken, is een processor met een kloksnelheid van 1,2 GHz en 512 MB werkgeheugen geïntegreerd. Op het gebied van connectiviteit bevat de achterzijde een ethernetpoort, usb2.0-host-aansluiting en twee Rj11-verbindingen.

HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw - Veelzijdige kleurenlaserprinter

Als je vrijwel dagelijks documenten print, is een laserprinter het overwegen waard. Deze M283fdw herbergt vier toners, die elk met een verschillende printopbrengst verkrijgbaar zijn. Zo heeft de zwarte toner normaliter een capaciteit van 1350 pagina’s, maar er is ook een XL-versie met een opbrengst van 3150 pagina’s. Met een laserprinter doe je wel concessies aan de printresolutie, waardoor de technologie zich minder leent voor afbeeldingen. De afdruk- en kopieerresolutie bedraagt namelijk slechts 600 × 600 dpi. De scanresolutie ligt standaard op 1200 × 1200 dpi, maar bij gebruik van de adf-functie verlaag je de kwaliteit naar 300 × 300 dpi.

Zoals je van een laserprinter mag verwachten, is de afdruksnelheid met 22 kleurenpagina’s per minuut hoog. Zelfs tijdens dubbelzijdig afdrukken verwerkt de M283fdw nog twaalf pagina’s per minuut. Aansluiten kan op verschillende manieren; zo bevat de achterzijde een usb2.0-host- en ethernetaansluiting. Bovendien is er een wifi-adapter geïntegreerd, waarmee je het apparaat op een 2,4GHz- of 5GHz-netwerk kunt aanmelden.

Voor faxdoeleinden herbergt de achterkant ook nog twee Rj11-aansluitingen. Aan de voorzijde treffen we voor de bediening een 2,7inch-kleurenscherm aan. Nuttig, want in combinatie met de usb-poort druk je daarmee rechtstreeks documenten van een usb-stick af. De M283fdw vraagt met een formaat van 49,8 × 39,8 × 53,2 centimeter overigens wel wat ruimte in je thuiskantoor.

HP OfficeJet Pro 8022 - Compacte all-in-one

Valt het aantal printjes binnen jouw thuiskantoor wel mee, dan kun je ook met een betaalbaarder afdrukapparaat uit de voeten. De OfficeJet Pro 8022 is compact, terwijl de printer evengoed aan de eisen van veruit de meeste thuiswerkers voldoet. Zo kun je er onder meer dubbelzijdig mee afdrukken en een stapel van maximaal 35 vellen rechtstreeks scannen of kopiëren. In de onderste papierlade passen ongeveer 225 A4’tjes. Voor de aansturing van deze machine koos HP voor een processor met een kloksnelheid van 1,2 GHz en 256 GB ddr3-geheugen. Net zoals de meeste andere inkjetprinters voor klein zakelijk gebruik ondersteunt ook dit model een afdrukresolutie van 4800 × 1200 dpi.

Wanneer je documenten of afbeeldingen gaat scannen, bedraagt de maximale resolutie 1200 × 1200 dpi. Houd verder rekening met een relatief lage afdruksnelheid van tien kleurenpagina’s per minuut. Hoewel de machine plaats biedt aan vier cartridges zijn er voor dit product maar liefst negen inktpatronen verkrijgbaar. Die verschillen onderling in opbrengst. De zwarte cartridge kun je bijvoorbeeld met een opgegeven capaciteit van 300, 825 óf 1500 pagina’s aanschaffen.

Over de connectiviteit valt weinig te klagen, want de achterzijde bevat een usb-hostaansluiting, ethernetpoort en twee faxaansluitingen. Ligt er geen netwerkkabel in de buurt, dan meld je de OfficeJet Pro 8022 net zo gemakkelijk aan op wifi. Bedenk wel dat deze printer uitsluitend de 2,4GHz-frequentieband accepteert.

Brother MFC-L3770CDW - Led-technologie

Brother ontwikkelt diverse led-printers, waaronder deze breed verkrijgbare MFC-L3770CDW. De printtechniek op basis van een lichtbron is grotendeels hetzelfde als die van laserprinters, met het verschil dat ze in plaats van een laserstraal led-lampjes gebruiken. Aangezien meerdere led-units alle plekken van de drum kunnen belichten, zijn er geen bewegende onderdelen nodig. Bij een laserprinter met spiegelsysteem is dat wel het geval, waardoor er eerder sprake is van slijtage. De vier meegeleverde toners bieden een capaciteit van circa duizend pagina’s, dus je kunt er een behoorlijke tijd mee vooruit.

Een processor van 800 MHz en 512 MB werkgeheugen staat aan het roer van deze uitgebreide machine. Voor een led-printer is dit exemplaar vrij groot, maar je kunt dan ook 250 A4’tjes in de papierlade kwijt. Verder ondersteunt de adf-functie vijftig vellen. Deze all-in-one-printer is uiterst geschikt voor mensen die zich storen aan luidruchtige apparaten. Met een opgegeven volumeniveau van 47 decibel houdt dit exemplaar zich erg rustig, terwijl de MFC-L3770CDW evengoed zo’n 24 pagina’s per minuut kan verwerken.

De afdrukresolutie ligt hierbij op 2400 × 600 dpi. Pluspunten zijn verder het ruime display, nfc-compatibiliteit met mobiele apparaten en de (draadloze) netwerkaansluiting. Brother hanteert op zijn eigen website een stevige adviesprijs, maar nagenoeg alle (web)winkels rekenen voor deze led-printer ruim tweehonderd euro minder.

Epson EcoTank ET-5800 - Navulbare inkttanks

De zakelijke printers uit de Epson EcoTank-lijn zijn behoorlijk prijzig, waardoor ze alleen interessant zijn voor personen die geregeld afdrukken, scannen en kopiëren. Net als de eerder besproken Canon MegaTank-printer werkt de ET-5800 zonder cartridges; in plaats daarvan vul je de inktreservoirs met los verkrijgbare flesjes. Volgens Epson ligt de prijs per pagina dankzij deze navultechniek beduidend lager dan bij gebruik van reguliere cartridges. De opbrengst van het meegeleverde zwarte flesje bedraagt naar eigen zeggen 4500 pagina’s en de gekleurde flesjes zijn goed voor 2800 pagina’s.

Met de ET-5800 richt het Japanse concern zich op grootverbruikers. Twee papierlades aan de voorzijde herbergen ieder 250 vellen, terwijl de achterzijde ook nog een papierlade voor vijftig vellen telt. Verder kan de adf-functie op eigen houtje een stapel van maximaal vijftig A4’tjes documenteren. Pluspunt is het lcd-aanraakscherm met een diameter van 10,9 centimeter; dat werkt een stuk prettiger dan die kleine schermpjes van veel andere all-in-one-printers.

Je kunt bijvoorbeeld een usb-stick aansluiten en op het display een document selecteren dat je wilt afdrukken. De printresolutie van 4800 × 2400 dpi leent zich overigens ook voor het scherp afdrukken van foto’s. Scannen gebeurt op een resolutie van maximaal 2400 × 1200 dpi.

Lexmark MC3224adwe - Betaalbare kleurenlaserprinter

Lexmark staat bekend om zijn betaalbare kleurenlaserprinters. Zo schaf je de compacte MC3224adwe na een beetje speurwerk al voor minder dan 250 euro aan. Vier toners zijn inbegrepen. De capaciteit van de meegeleverde zwarte toner is volgens het Amerikaanse merk 750 pagina’s. Verder kun je vijfhonderd pagina’s in kleur afdrukken. Overigens hebben vervangende toners een hoger rendement.

Ondanks de relatief lage prijs doet Lexmark amper concessies. De printresolutie van 600 × 600 dpi is voor een laserprinter gangbaar, terwijl functies als automatisch dubbelzijdig afdrukken, automatische documentinvoer voor vijftig A4’tjes en een wifi-adapter niet ontbreken. Wel blijft genoemde scanresolutie van 600 × 600 dpi ietwat achter bij concurrerende all-in-one-printers. De afdruksnelheid is 22 kleurenpagina’s per minuut, dus lange documenten print je vlot uit.

Fijn is dat de papierlade een capaciteit heeft van 250 vellen. Met het 2,8inch-display in de linkerhoek van de machine start je diverse scan- en kopieertaken. Boven het aanraakscherm bevindt zich ook nog een usb-poort, zodat je zonder tussenkomt van een computer of mobiel apparaat kunt afdrukken. Tot slot vallen de afmetingen voor een kleurenlaserprinter erg mee; de MC3224adwe meet namelijk 41,1 × 39,4 × 34,4 centimeter.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Algemeen

Tags: