}
abonneren

ADV: De 5 beste tips voor duurzamer printen

Duurzamer printen begint natuurlijk bij het vermijden van onnodig printen. Maar er is zo veel meer mogelijk om je portemonnee en het milieu te sparen. Dit zijn de 5 beste tips om meer uit je inkt, papier en printer te halen!

Tip 1. Gebruik het papier optimaal

Veel mensen vergeten dat hun printer in staat is om dubbelzijdig af te drukken. Met deze functie kun je op een eenvoudige manier de benodigde hoeveelheid papier halveren. Maar je kunt nog verder gaan. Een presentatie printen? Kies voor vier slides per pagina, print dubbelzijdig en je reduceert de hoeveelheid papier met factor acht! Printers zijn tegenwoordig zo goed dat ook op een kleiner formaat de slides toch nog goed leesbaar blijven. Experimenteer met het afdrukken van meerdere pagina’s per vel en bespaar op papier, inkt en toners.

Tip 2. Kies het juiste font

Wist je dat sommige lettertypen ervoor kunnen zorgen dat je aanzienlijk langer doet met je toner of inkt? Het wordt aangeraden om zo veel mogelijk gebruik te maken van fonts zonder ‘schreef’, zoals Calibri, Arial en Verdana. Print daarnaast zo veel mogelijk in de ‘concept’- of ‘klad’-kwaliteit, want ook hiermee kun je veel besparen.

Tip 3. Neem een groene printer

Van veel inkjets en lasers is het mogelijk om de inktpatronen, drums en toners meerdere malen te gebruiken of te recyclen. Door hieraan mee te doen, voorkom je in ieder geval dat deze onderdelen het milieu onnodig belasten. Vergeet niet: het gaat hier om chemisch afval. Daarbij gebruiken oudere printers vaak ook nog eens veel energie, ook als ze niet worden gebruikt.

Je kunt je afvragen of een energievretende printer waarbij de cartridges, patronen en toners voor zo veel afval zorgen nog wel van deze tijd is. Kan dit niet anders? Een relatief nieuw type printer is de ColorQube van Xerox. Deze werkt met behulp van vaste inkt in de vorm van speciale blokjes die tijdens het printen geheel verdwijnen. De afdrukken zijn vergelijkbaar of zelfs beter dan een laserprinter, maar er is door het ontbreken van cartridges en dankzij minder verpakkingsmateriaal tot 90% minder afval. Tel uit je winst.

Tip 4. Configureer je printer

Nieuwere printers gebruiken in stand-by sowieso veel minder energie dan oudere modellen. Veel mensen zijn echter niet op de hoogte dat bij veel printers extra zaken kunnen worden ingesteld, bijvoorbeeld hoe lang het moet duren voordat ze na een printopdracht op stand-by gaan, op welke dagen en tijden ze in de slaapmodus moeten of zichzelf moeten in- of uitschakelen. De instellingen zijn vaak via de webinterface van de printer aan te passen en kunnen bijdragen aan het verder verlagen van de energiekosten.

Nog handiger zijn printers die beschikken over Intelligent Ready-software. Deze leren het gebruikspatroon en reduceren het energieverbruik door naar een energiespaarstand te gaan op tijden waarop is gebleken dat het apparaat niet of nauwelijks wordt gebruikt.

Tip 5. Gebruik ‘goed’ papier

Het ene printerpapier is het andere niet. Inmiddels is vrijwel ieder printerpapier voorzien van het FSC-keurmerk. Dit houdt in dat het gemaakt is van grondstoffen die afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Je kunt echter een stap verder gaan door ook te kijken of het papier op een verantwoorde manier wordt gemaakt en of het tijdens de levenscyclus voor aantoonbaar minder milieubelasting zorgt. Dit ‘groenere’ printerpapier heeft bijvoorbeeld de aanduiding Blaue Engel of het Europees Ecolabel. Nog beter is het Cradle to Cradle (C2C) gecertificeerde papier dat van 100% oud papier wordt gemaakt, zonder gebruik van gevaarlijke stoffen. Kijk hier om te zien wat de verschillen zijn tussen de aanduidingen op printerpapier.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: duurzamer printen, Inkt, Printer, Milieu, Papier

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Senior Automation Consultant - PQR