5 handige en gratis antiviruspakketten

Doordat er steeds vaker kwetsbaarheden van de computer worden misbruikt, bijvoorbeeld door lekken in verouderde browsersoftware, plug-ins of het besturingssysteem, is een antiviruspakket natuurlijk software die niet mag ontbreken op je computer. Welke gratis virusscanners zijn er allemaal beschikbaar?

Wie geen zin heeft om jaarlijks een flink bedrag neer te tellen voor een antiviruspakket, kan natuurlijk kiezen uit een van de vele gratis pakketten die beschikbaar zijn. Zeker nu de afgelopen tijd op verschillende manieren steeds meer malware op je computer terecht kan komen, is het misschien wel eens tijd om je computer eens goed te scannen. We geven je een overzicht van vijf gratis antiviruspakketten waarmee je je computer snel kunt scannen of permanent kunt beveiligen. 

AVG Antivirus Free 2014
De gratis versie van AVG Antivirus biedt over het algemeen voldoende bescherming tegen virussen en malware, maar je mist wel een aantal functies die wel in de betaalde versie aanwezig is. In ieder geval ben je voorzien van een realtime scanner, en dat is toch wel een van de belangrijkste beveiligingen voor je computer. Verder worden links die je aanklikt in je browser gecontroleerd en niet geopend als het blijkt dat het om een malafide website gaat.

In de gratis versie mist verder een firewall, een optie om veilig te kunnen internetbankieren en toegang tot gratis apps voor bijvoorbeeld je telefoon of tablet. Wil je meer functionaliteit, dan betaal je € 44,95 voor een volledige versie van AVG Internet Security 2014, die tevens een firewall bevat.

Downloaden

Trend Micro HouseCall
Geen zin om een viruspakket te installeren op je pc? Niet echt heel verstandig, maar toch kun je kiezen voor een antivirusprogramma dat direct op je computer draait zonder installatie. De enige vereiste is wel dat je het 3 MB grote scanprogramma moet downloaden vanaf de website van Trend Micro, maar dit programma installeert zichzelf echter niet.

Omdat het programma erg klein is, kun je ook weinig instellen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want de software is puur bedoeld om je harde schijf te scannen op de aanwezigheid van virussen en malware. Het scant daarbij alle partities en mappen op je computer, waardoor de scan wel enige tijd kan duren. Na afloop van de scan kun je de geïnfecteerde bestanden laten verwijderen.  Tijdens de scan krijg je wel reclames te zien, maar die zijn niet storend.

Downloaden (32 bits)
Downloaden (64 bits)

avast! Free Antivirus 2014
De gratis versie van avast! omvat een download van 84 MB groot. De installatie duurt wat langer dan gemiddeld, maar na afloop heb je een volledig werkend pakket met uitgebreide functies. Zo kun je direct bestanden scannen met een rechter muisklik op het bestand, worden bestanden gescand op het moment dat je wilt gaan openen en maakt avast! gebruik van een heuristische scan, waarmee verdacht gedrag van software kan worden herkend en wordt tegengehouden.

Download

Baidu Antivirus 2014
Het bijzondere aan deze scanner is dat de database met antivirusdefinities niet lokaal wordt geïnstalleerd, maar vanuit een cloudomgeving wordt gedownload. Het programma is daardoor maar 1,2MB groot, maar toch altijd up-to-date met de laatste virusdefinitiebestanden. Deze scanner is een van de weinige antiviruspakketten die ook geschikt is voor Windows XP, en dat komt mooi uit voor de vele honderdduizenden mensen in Nederland en Belgie die dit besturingssysteem nog in gebruik heeft. Naast een reguliere scan controleert Baidu Antivirus 2014 ook automatisch usb-apparaten die je in je pc plaatst.

Download

Kingsoft Antivirus 2012
Alhoewel deze software toch wat verouderd is, werkt het nog wel perfect op oudere besturingssystemen, zoals Windows 2000, XP of Vista. Wie echter gebruik maakt van Windows 7 of 8, kan beter een van de bovenstaande pakketten installeren. Kingsoft Antivirus 2012 werkt voor de rest snel, en scant bestanden on demand. Ook kun je de software gebruiken om scantaken in te plannen, maar biedt de software geen bescherming voor e-mail. Ook zijn sommige omschrijvingen van de software wat onduidelijk.

Download

Tot slot
Bovenstaand overzicht is natuurlijk maar een greep uit alle gratis antivirussoftware die beschikbaar is. Hoewel bovenstaande scanners prima functioneren, kun je voor een complete beveiliging het best kiezen voor een betaald antivirus-pakket, omdat deze vaak net wat meer functionaliteit biedt - zoals een firewall, beveiliging van je inloggegevens en een scanner voor spamberichten. En vaak zijn die paar tientjes die je daarvoor moet betalen, meer dan de moeite waard.

Uit de bovenstaande scanners komt wat ons betreft avast! Free Antivirus 2014 het best uit de bus vanwege de uitgebreide scanfuncties en de snelheid. HouseCall van Trend Micro is prima voor een 'tussendoor-scan', maar vanwege de trage scan-engine niet aan te raden.

Testresultaten
De in dit artikel besproken antivirusprogramma's hebben we kort getest op de functionaliteit. Voor uitgebreide testresultaten van een aantal van de hier besproken programma's en andere antivirusprogramma's, verwijzen we je graag door naar AV-TEST.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: virus, malware, scannen