abonneren

De 10 beste Gmail-hacks

Gmail is een eenvoudig te gebruiken e-mailservice en is daarom behoorlijk populair. Toch kan je met de service veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Zo kun je een eigen achtergrond kiezen voor je Postvak IN, zelf postbussen verwijderen en toevoegen, sneltoetsen instellen en kun je een knop toevoegen waarmee je net verzonden mailtjes kunt terughalen. Dit is een lijstje met de tien beste hacks, die je het beste uit het mailprogramma laten halen.

1. Sneltoetsen

Ooit gewenst voor een paar simpele shortcuts voor je meest gebruikte Gmail-acties? Die zijn er gewoon. Hier vind je een gedetailleerde lijst met allemaal verschillende sneltoetsen voor je toetsenbord, zodat je snel contacten kunt toevoegen of verwijderen of je map met concepten kunt openen.

2. Verzenden ongedaan maken


Iedereen heeft wel eens een kleine paniekaanval gehad omdat ze te vroeg op verzenden hebben geklikt bij het versturen van een mail. Maar hoe kun je verzonden mailtjes terughalen?

Dit is hoe je het instelt: ga naar het tandwieltje in de rechter bovenhoek van je scherm en selecteer instellingen. Ga vervolgens naar het tabje Labs, scrol naar beneden naar de box met Verzenden ongedaan maken, vink inschakelen aan en druk op opslaan.

Als je de feature eenmaal hebt opgeslagen kun je hem uittesten. Nadat je een mailtje hebt verstuurd, krijg je als het goed is bovenin je scherm een gele balk waarin je de opties ongedaan maken en bericht bekijken ziet staan. Als je ongedaan maken aanklikt, verandert je mail weer in een draft. Daarvoor moet je wel snel zijn: de optie blijft maar een paar seconden beschikbaar.

3. Zoeken in bijlagen

Ken je dat, dat je op zoek bent naar een bijlage maar dat je hem niet kan vinden in ladingen andere mail? Gebruik dan de code “has:attachment” in je zoekbalk. Op die manier krijg je alleen de mailtjes te zien die een bijlage bevatten, zonder dat je eerst door een zee van lege berichtjes heen hoeft.

4. Automatische antwoorden

Als je vaak hetzelfde bericht verstuurt dan is het misschien een idee om wat standaard mails aan te maken: dat scheelt je een hoop tijd. Opnieuw moet je hiervoor naar het tandwieltje in de rechterbovenhoek van je scherm. Daar selecteer je instellingen. Vervolgens ga je weer naar het Lab-tabje en scroll je naar beneden voor de box met Standaardantwoorden, die je inschakelt. Als je vervolgens een nieuwe email opstelt, zie je onderin je scherm een pijltje (naast het symbool voor de prullenbak). De tweede optie is standaardantwoorden, waar je nieuwe standaard mails op kunt stellen.

5. Sneller laden

Als je je mail nu meteen moet checken maar je Gmail doet er lang over om te laden, dan kun je ook overschakelen naar de basismodus van de dienst. Dat doe je door “/?ui=html”aan het eind van je url in te tikken (bij mail.google.com. Op deze manier wordt het mailprogramma geladen zonder Java Script. Dat houdt wel in dat verschillende nieuwere functies van Gmail het niet zullen doen.

6. Blind voor plusjes en punten

De emaildienst is blind voor het herkennen van plusjes en punten in de namen van emailadressen. Het herkent de symbolen eenvoudigweg niet. Als je bijvoorbeeld het emailadres personalcomputer+magazine@gmail.com zou gebruiken in plaats van personalcomputermagazine@gmail.com, zou dat niets uitmaken. Wel kan je dit gebruiken als je je bijvoorbeeld inschrijft bij nieuwsbrieven of een account bij een webwinkel. Je kunt vervolgens een filter voor deze emails aanmaken, zodat die niet in je normale inbox belanden.

7. Inbox tabjes toevoegen en verwijderen

In mei 2013 besloot Gmail haar inbox te updaten door nieuwe tabjes aan de bovenkant toe te voegen. De filters Primair, Sociaal en Reclame moeten ervoor zorgen dat je minder spam in je normale inbox binnen krijgt. Als je deze tabjes vervelend vindt, kun je ze aanpasten. Klik op het tandwieltje aan de rechterkant en selecteer Postvak IN configureren.

Je krijgt vervolgens een pop-up die je in staat stelt om Sociaal en Reclame te deselecteren, zodat je alleen je normale Postvak IN overhoudt. Je kunt echter ook Updates en Fora toevoegen, zodat je in totaal vijf tabjes in je mailbox hebt.

8. Postvak IN count in je tab

Hier is nog een tip voor tab-liefhebbers. Als je een tiental tabs open hebt staan in je browser dan kun je niet meer zien hoeveel ongelezen mailtjes je hebt in je Postvak IN. Ga naar instellingen, ga naar het tabje Labs en scrol naar het Pictogram 'Ongelezen berichten'. Vink inschakelen aan en klik op opslaan. Zo weet je altijd hoeveel ongelezen mail je hebt, ook als je druk bezig bent met andere dingen. 

9. Zeg het met sterren

Met sterren kun je in Gmail snel belangrijke berichten markeren. Gmail heeft echter meer symbolen waar je gebruik van kunt maken. Ga naar instellingen en ga dan naar Sterren. Daar kun je vervolgens sterren en symbolen in verschillende kleuren selecteren. Als je vroeger al overmatig gebruik maakte van markeerstiften, dan is deze functionaliteit zeker iets voor jou.

10. Zelfgekozen thema’s

Dit is een tip die vlak voor je neus verstopt zit. Als je zat bent van je huidige Google-achtergrond, dan kun je ook een van je eigen afbeeldingen uploaden. Ga naar instellingen, klik op thema’s waar je vervolgens op aangepast licht en aangepast donker kunt klikken. Dan kun je een eigen foto uploaden en voilà, klaar ben je.

Bron: Mashable

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: