abonneren

Ddr4-geheugen draait maximaal op 4,3 GHz

De volgende generatie sdram-geheugen, ddr4, zal forse snelheidsvoordelen voor desktops, laptops, workstations en servers bieden. Hiertoe moet de architectuur van het geheugen wel aanzienlijk worden aangepast.De effectieve kloksnelheid van ddr4 zal tussen 2133 MHz en 4266 MHz komen te liggen. Dat is hoger dan aanvankelijk werd aangenomen.
Het voltage wordt geschat op 1,2V en 1,1V en mogelijk zelfs 1,05V voor zuinige systemen. De chips worden op 32nm of 36nm gebakken. De JEDEC, de organisatie die de sdram-technieken beheert, verwacht dat de ddr4-specificatie in 2011 gereed is. De eerste ddr4-geheugenmodules komen dan in 2012 op de markt.

Wel moet er flink aan de architectuur van het ddr-geheugen gesleuteld worden om de hoge snelheden mogelijk te maken. In de huidige modules werkt het geheugen met een bus die meerdere chips tegelijkertijd kan aansturen; bij ddr4 wordt gekozen voor een point-to-point topologie, waarbij elk geheugenkanaal slechts één geheugenmodule kan aansturen.

Dat heeft wel twee gevolgen. De capaciteit van geheugenchips zelf zal flink verhoogd moeten worden, bijvoorbeeld met speciale multilayertechnieken. In servers zal er gebruik gemaakt worden van speciale geheugenswitches op het moederbord, zodat meerdere geheugenmodules toch op één kanaal kunnen werken. De JEDEC hoopt dat de overstap van ddr3 naar ddr4 in 2015 helemaal afgerond is.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord