abonneren

DDR3-geheugen belangrijker dan DDR2 in 2010

De verkoop van ddr3-geheugen zal in de tweede helft van 2010 meer dan de helft van de wereldwijde dram-geheugenverkoop uitmaken. Hiermee zal de verkoop van ddr3 voor het eerst die van ddr2 overstijgen, aldus marktonderzoeker iSuppli.Het ddr3-geheugen wordt daarmee de leidende technologie voor pc-geheugen. De verkoop in gigabit equivalenten zal in het tweede kwartaal 50,1 % van de totale geheugenmarkt beslaan, in vergelijking tot 14,2 % in het tweede kwartaal van 2009 en een bescheiden 1% in 2008.

De groei van het marktaandeel van ddr3-geheugen wordt vooral veroorzaakt door de nieuwe op Intel Nehalem-technologie gebaseerde pc-platformen. De Nehalem platformen van Intel zijn de eerste die alleen maar ddr3-geheugen ondersteunen in tegenstelling tot de voorgangers die zowel ddr3- als ddr2-ondersteuning bieden.

Ddr3 is potentieel 50% sneller dan de dominante geheugentechnologie van dit moment: ddr2. Ook gebruikt het 30% minder energie. Vooral voor notebookgebruikers kan dit bijdragen aan een langere batterijduur.

Hoewel ddr3 geheugen nog steeds duurder is dan ddr2, zijn zo langzamerhand alle geheugenfabrikanten in staat om ddr3-geheugen te produceren. Dit maakt het voor afnemers makkelijker om al hun geheugen bij een leverancier te blijven kopen, waardoor de overgang wordt bevorderd. Voor de fabrikanten is het door de hogere prijs aantrekkelijker om meer ddr3 geheugen te produceren, waardoor er vanzelf minder aanbod van ddr2 geheugen komt.

Volgens iSuppli zal voor het eind van 2010 het marktaandeel van ddr3 gestegen zijn tot 71% terwijl ddr2 dan nog altijd goed is voor ruim 15%.

Bron: Digitimes

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie