Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Darpa experimenteert met Oculus Rift in cyberoorlog

De onderzoekstak van het Amerikaanse leger Darpa is bezig om de cyberoorlog tegen hackers een stuk visueler te maken: ze willen hackers gaan opsporen met behulp van een Oculus Rift.

Darpa legt de plannen uit in een interview met Wired. De Oculus Rift gaat misschien worden ingezet voor Plan X, een software platform dat al geruime tijd in ontwikkeling is en wordt ingezet als een makkelijk te gebruiken interface voor militaire hackers.

Zwemmen in het internet

Het bureau experimenteert met het gebruik van de Oculus Rift om de militaire hackers de gelegenheid te geven om driedimensionale netwerksimulaties te visualiseren – zo kunnen ze de hack nog beter voorbereiden. Frank Pound, die de leiding heeft over het project, legt het als volgt uit: Je kan naar links kijken, je kan naar rechts kijken en je kunt zo verschillende subnets met informatie zien. Het is alsof je in het internet zwemt.

Sneller beslissen

Door deze netwerkstructuren inzichtelijk te maken moet het voor Amerikaanse hackers in een cyberoorlog makkelijker worden om beslissingen te nemen en zouden ze minder fouten moeten maken. In de demo setup met de virtual reality-bril doet de gebruiker meer dan zwemmen alleen: hij kan allereerst kiezen uit meerdere missies. Als je een van deze missies hebt geselecteerd, dan krijg je vervolgens een serie met acties te zien die je kunt uitvoeren waar je verschillend ‘gereedschap’ voor kunt gebruiken, weergegeven door diverse icoontjes. Daarna word je in het netwerk gegooid om je missie te volbrengen, terwijl de vijand aanvallen uitvoert.

Proef

Het gebruik van de Oculus Rift moet nu nog vooral als proef worden gezien. Het is nog onduidelijk of het Amerikaanse leger de bril daadwerkelijk in gaat zetten bij hackpogingen, maar Darpa laat wel weten dat het plannen heeft de virtual reality-bril in de toekomst als digitaal wapen in te zetten. Dat is in ieder geval een serieuze toepassing voor de Oculus Rift, waar Facebook ongetwijfeld blij mee zal zijn. 

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: hackers, digitaal, Oorlog, Experiment, Darpa, Opsporen, Visueel, cyberoorlog

Nieuws headlines

dinsdag 16 januari

donderdag 30 november

Laatste reactie