abonneren

Dankzij iPad is Apple grootste pc-fabrikant

De enorme verkoop van iPads maakt dat Apple in het vierde kwartaal van 2011 de nummer 1 pc-verkoper HP voorbij streefde en nu de grootste leverancier van ‘client-computers’ is.

Dit blijkt uit het marktanalyse-rapport van marktonderzoeker Canalys. Het moge duidelijk zijn dat Canalys hierbij tablets en pc’s op één hoop gooit. Iets wat tot nu toe bij het bepalen van de marktcijfers niet gebruikelijk was.

Apple verkocht het vierde kwartaal ruim 15 miljoen iPads en vijf miljoen Macs. Dit is 17 % van de totaal 120 miljoen client-computers die wereldwijd verkocht werden. De totale pc-markt bestaat uit desktops, notebooks en pads groeide het afgelopen jaar 16 %. Zonder de pads, zoals Canalys de tablets noemt, zou de pc-markt 0,4 % gekrompen zijn. De overstromingen in Thailand die vooral de fabrikanten van harde schijven trof, hebben de productie van pc’s enigszins beïnvloed. De meeste gevolgen daarvan zullen echter in de eerste helft van 2012 zichtbaar worden.

In de top vijf van pc-fabrikanten heeft naast Apple alleen Lenovo kans gezien in marktaandeel te groeien en staat op de derde plaats op de wereldranglijst.  Acer, HP en Dell verloren marktaandeel. Lenovo profiteert van de overname van het Duitse Medion, dat zorgde voor een flinke omzetstijging in Europa. Lenovo profiteert ook van de keuze voor het maken van tablets met Android, voor zowel de zakelijke- als de consumentenmarkt. Dit terwijl HP er voor koos om zich te concentreren op Windows als besturingssysteem voor tablets.

HP verloor het meeste marktaandeel, maar ook Dell en Acer op plaats vier en vijf moesten marktaandeel inleveren. Acer lijdt daarbij vooral onder de teruglopende belangstelling voor netbooks.

Ultrabooks
Zowel HP, Lenovo, Dell en Acer hopen te profiteren van de introductie van de nieuwe notebookcategorie: ultrabooks. Canalys verwacht een bescheiden marktaandeel van de ultrabooks. Deze zullen waarschijnlijk pas doorbreken als ze later dit jaar goedkoper worden en beschikken over de nieuwe generatie Ivy Bridge-processoren van Intel, die een stuk zuiniger met energie omspringen.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: