abonneren

D66 boos over Italiaanse veroordeling Google

D66 wil van Italiƫ weten op welke gronden het drie medewerkers van Google heeft veroordeeld. Volgens de Italiaanse rechtbank zijn de drie medewerkers verantwoordelijk voor de plaatsing van een video op Google Video.
D66 vindt dat de uitspraak niet door de beugel kan.

In 2006 plaatste een Italiaanse internetgebruiker een videofragment op Google Video, een online videodienst die inmiddels in YouTube is opgegaan. In het fragment was te zien hoe een geestelijk gehandicapte jongen werd gepest door klasgenoten. Pas na twee maanden verwijderde Google het videofragment -- volgens de Italiaanse rechtbank veel te laat. De rechtbank oordeelde dat de drie Google-medewerkers verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de inhoud van het videobestand en legde een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar op.

Google zelf gaat de uitspraak in hoger beroep aanvechten. Het bedrijf claimt dat de medewerkers niet betrokken zijn geweest bij de productie en plaatsing van de video en dat het bedrijf zelf ook niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de inhoud van videobestanden. De zoekgigant benadrukt dat het onmogelijk is om alle videofragmenten te controleren op ongewenste inhoud. Op Google Video en YouTube worden fragmenten alleen verwijderd nadat Google een klacht heeft ontvangen; dat zou in dit geval ook netjes gebeurd zijn.

De D66 wil nu weten van de Europese Commissie of online diensten verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor materiaal dat door gebruikers worden geplaatst. Op dit moment gelden er in Europa regels die het tegendeel bevestigen, zolang diensten maar meewerken aan het verwijderen van illegaal materiaal. Volgens de D66 is de uitspraak van de Italiaanse rechtbank dan ook onrechtmatig.

nu.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie