Muzieksoftware wordt niet duurder, maar goedkoper. Een merkwaardige evolutie. PCM gaat winkelen met een budget van maximaal 800 euro en gaat na 'hoeveel opnamestudio' je daarmee tegenwoordig koopt. Vandaag behandelen we Cubase 4.

Cubase was er al toen de Atari ST in 1985 op de markt kwam. In die tijd had je in Europa maar twee belangrijke spelers: Cubase en Logic (dat een paar decennia later uiteindelijk door Apple zou worden opgeslorpt). Opvallend: het zijn twee Duitse bedrijven (Steinberg en Emagic) die destijds de meest gesofisticeerde sequencers ontwikkelden. Meer dan 20 jaar en tientallen technologische metamorfoses later, is Cubase 4 naar eigen zeggen een 'advanced music production system'. Alle onderdelen zijn inderdaad tot op professioneel niveau uitgewerkt. Aan het midi-gedeelte lijkt niks meer toegevoegd te kunnen worden; alle denkbare (en ondenkbare) midi-functionaliteit is beschikbaar. Of je het allemaal nodig hebt of ooit nodig zult hebben, is een andere vraag. Over het aantal beschikbare midi-sporen hoeven we ons geen zorgen te maken: onbeperkt. Ook het aantal bruikbare audiosporen is onbeperkt. Maar dat is natuurlijk misleidende reclame want probeer maar eens 20 audio-sporen, opgenomen in de hoogste resolutie, tegelijkertijd af te spelen op een standaard pc. Maak jezelf dus niks wijs. Gelukkig heeft Steinberg een oplossing bedacht waarbij je meerdere pc's kunt clusteren. Op die manier kun je de rekenkracht die je nodig hebt spreiden over meerdere pc's. Anderzijds moeten vernieuwende functies zoals 'freeze' ervoor zorgen dat de processor zo min mogelijk wordt belast. Vooral als je veel VST (Virtual Studio Technology) plugins gebruikt, is die functie handig. Ze werkt echter ook op audiosporen. Freeze zorgt er in dat geval bijvoorbeeld voor dat alle effecten op een audiotrack als een tijdelijk geluidsbestand worden afgespeeld veeleer dan ze telkens opnieuw in real-time te moeten laten berekenen door de cpu.

Over Cubase hebben we het al vaak gehad. Het is een pakket met een schitterende spec-sheet. Technisch staat het stevig in zijn schoenen en naar geluidskwaliteit toe is Cubase 4 op en top professioneel inzetbaar. Minpuntjes? Wat ons betreft hadden er wat meer post-productie tools meegeleverd mogen worden. Toegegeven, Steinberg heeft daarvoor specifieke producten maar de concurrentie is nu eenmaal bikkelhard. Kijk naar Sonar 7, kijk naar Logic Studio op de Mac. Misschien dat ze daarom op 1 juli beslist hebben om de prijs van Cubase 4 fors te verlagen naar 599 euro.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • eindeloos uitbreidbaar met VST plugins

  • zeer betaalbaar

  • meer post-productie tools waren leuk geweest

599 euro lijkt nog steeds veel geld maar je koopt er wél een stevige basisstudio mee. Dankzij technologieën als VST kun je het pakket immers eindeloos uitbreiden met VST's van derden.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten