abonneren

Cuba ontwikkelt eigen Linux-variant

In zijn strijd tegen de hegemonie van de VS heeft Cuba een eigen variant van het open-source besturingssysteem Linux ontwikkeld. De Cubaanse versie heet Nova en het moet op termijn het Windows-besturingssysteem vervangen op alle computers die op het eiland worden gebruikt.De Cubaanse regering ziet het gebruik van Windows als een potentiële bedreiging voor de veiligheid van het land. Volgens de Cubaanse regering hebben Amerikaanse veiligheidsdiensten toegang tot alle broncodes van Microsoft waardoor ze waar ook ter wereld een computer waarop Windows draait, kunnen binnendringen.
Daarbij komt dat de VS al jaren een handelsembargo heeft tegen Cuba waardoor het voor Cubanen moeilijk is om een legale versie van Windows aan te schaffen en deze up-to-date te houden.

Behalve dat Linux transparanter en dus veiliger is, past het gratis besturingssysteem ook beter bij het socialistische gedachtegoed van de Cubanen.

Uit onderzoek blijkt dat op 20 procent van alle computers in Cuba - die pas sinds vorig jaar gekocht mogen worden door burgers - Linux draait. Verschillende ministeries en universiteiten stappen over van Windows naar Linux, maar sommige bedrijven en organisaties zijn bezorgd over de compatibiliteit van Linux met gespecialiseerde applicaties. Om deze bezorgdheid weg te nemen, heeft Cuba de Linux-variant Nova ontwikkeld. Nova wordt geleverd met een pakket applicaties die voor het OS zijn geschreven. De Cubaanse regering wil dat binnen vijf jaar 50 procent van alle computers op het eiland Nova gebruikt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord