abonneren

ADV: Creëer de perfecte werkplek

Dankzij Het Nieuwe Werken zijn we flexibeler, hoeven we minder te reizen en belasten we het milieu minder. Met de volgende tips zorg je voor een gezondere werkplek thuis en op kantoor, worden je dagen productiever en houd je meer energie over.

Thuiswerken blijft stijgen in populariteit. In 2003 werkte slechts 7% van de beroepsbevolking weleens thuis, inmiddels is dit bijna een kwart. Technologie zorgt ervoor dat het steeds eenvoudiger wordt om op afstand te vergaderen en dankzij allerlei slimme toepassingen kunnen we altijd en overal bij onze documenten. Efficiënt thuiswerken hangt echter nauw samen met je thuiswerkplek. We geven je vijf tips om deze te verbeteren en om meer uit een thuiswerkdag te halen.

Richt je plek slim in

Wist je dat een goede thuiswerkplek moet voldoen aan speciale arbo-regels? Scheef zitten op een krukje aan een veel te laag tafeltje in de hoek van de keuken is niet alleen ongezond, maar ook niet toegestaan. Een goede thuiswerkplek bestaat – net als op kantoor – uit een goede stoel, passende tafel, voldoende opbergruimte en de juiste verlichting.

Zorg voor een goede sfeer

Wist je dat is aangetoond dat werkplekken met meer natuurlijke elementen de productiviteit en creativiteit verhogen? Dat blijkt uit onderzoek door Interface. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je werkplek beter wordt? Regel allereerst voldoende daglicht en een rustige werkomgeving. Zorg vervolgens voor echte planten en gebruik heldere kleuren. Kijk tot slot of je meubels, kasten en andere zaken in je (thuis)kantoor zo veel mogelijk van natuurlijke materialen zijn vervaardigd.

Kies de juiste apparatuur

Op het gebied van kantoorapparatuur is de afgelopen jaren veel veranderd. Zo wordt de energievretende desktop-pc steeds vaker ingeruild voor een zuinige notebook. En ook op het gebied van printers is er veel veranderd. Inkjets en lasers hebben concurrentie gekregen van milieuvriendelijke printers die gebruikmaken van vaste inkt. Ze worden gevuld met inktblokjes die van niet-giftige wassen, harsen en verfstoffen worden gemaakt. Er komt geen ozon vrij tijdens het printen en de blokjes verdwijnen volledig, waardoor er tot wel 90% minder printafval ontstaat. Maak printen vanaf een tablet of smartphone mogelijk door te kiezen voor een printer met zo veel mogelijk mobiele printoplossingen, zoals Airprint, MOPRIA en Google Cloud Print.

Maak afspraken met huisgenoten

Een groot verschil met werken op kantoor is dat je thuis misschien te maken hebt met huisgenoten die niet aan het werk zijn. Om ervoor te zorgen dat jij ongestoord kunt werken en/of bellen, is het goed om deze bij je ‘thuiswerk’ te betrekken. Zorg ervoor dat je een plek kiest die je met een deur kunt afsluiten en voorzie deze eventueel van een bordje met ‘niet storen’ wanneer je bezig bent. Vind je het prettig om met muziek te werken? Probeer eens een comfortabele koptelefoon die tegelijkertijd storende achtergrondgeluiden onhoorbaar maakt.

Plan je dag

Als je thuis werkt, kan het verleidelijk zijn om tussendoor even wat privé-dingetjes te doen, zoals een boodschap of de was. Beter is het om werk en privé niet door elkaar te laten lopen en je werkdag van te voren te plannen. Online tools zoals Todoist of Trello (gratis) zijn ideaal voor het beheren van je taken en helpen je ervoor te zorgen dat je je deadlines haalt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Milieu, Thuiswerken, het nieuwe werken

Laatste reactie