abonneren

Creative haalt zich ruzie op de hals van gebruikers

Creative interesseert zich niet voor een goede gebruikerservaring voor zijn klanten; het bedrijf is meer gefocussed op zijn eigen gewin. Dit is de conclusie die boze eindgebruikers trekken uit de meest recente actie van Creative: het verbieden van 'custom' geluidskaartdrivers.Creative heeft afgelopen vrijdag een 'cease-and-desist' gestuurd naar Daniel_K, die bekend staat om zijn populaire, 'custom-built' Creative-drivers. Daniel_K moet ophouden met het aanbieden van zijn eigen geluidskaartdrivers, wegens diefstal van intellectueel eigendom.
De letterlijke aanklacht van Creative luidt als volgt:

"We are aware that you have been assisting owners of our Creative sound cards for some time now, by providing unofficial driver packages for Vista that deliver more of the original functionality that was found in the equivalent XP packages for those sound cards...By enabling our technology and IP to run on sound cards for which it was not originally offered or intended, you are in effect, stealing our goods. When you solicit donations for providing packages like this, you are profiting from something that you do not own. If we choose to develop and provide host-based processing features with certain sound cards and not others, that is a business decision that only we have the right to make."

Daniel_K is begonnen met de ontwikkeling van zijn alternatieve Creative-driver omdat Creative zelf bij de overgang van XP naar Vista een hoop features uit de drivers voor oudere kaarten wegliet, zoals DVD-Audio-ondersteuning, DD/DTS-decoding, een equalizer, CMSS2/CMSS Stereo Surround-ondersteuning en THX. Boze tongen beweren dat Creative expres minder opties beschikbaar stelde om zo de verkoop van de X-Fi-serie (die wél alle mogelijkheden onder Vista kent) een oppepper te geven. Daarnaast is het geen geheim dat alle Vista-drivers van Creative te maken hebben met vreemde bugs en crashes.

De Audigy-drivers van Daniel_K voegen de missende functionaliteit toe en zorgen voor veel meer stabiliteit en performance. Om de vele uren die hij in de ontwikkeling van zijn drivers stak te compenseren, vraagt hij om kleine donaties -- iets dat zeker niet ongebruikelijk is in de community.

Creative's 'cease-and-desist' komt in ieder geval verkeerd aan bij de vele Audigy-gebruikers die er nog zijn. De forum-thread waarin Creative Daniel_K oproept te stoppen heeft meer dan 1600 reacties van verontwaardigde Creative-gebruikers gekregen. De reacties variëren van verontwaardigd tot ronduit furieus en veel forumbezoekers vragen zich af waarom Creative niet onmiddelijk zijn eigen team de deur uitschopt en Daniel_K op de loonlijst zet. Ook zijn er veel gebruikers die nu een boycot van Creative-producten willen plannen. Dat zou wel eens slecht kunnen uitpakken voor Creative, dat de laatste jaren te kampen heeft met flinke verliezen en tegenvallende verkopen.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: