abonneren

Craigslist beschuldigt eBay van bedrijfsspionage

De website Craigslist.com heeft concurrent eBay voor de rechter gesleept. Craigslist denkt dat eBay zijn minderheidsaandeel heeft misbruikt om bedrijfsgeheimen te stelen.Vier jaar geleden kocht eBay een minderheidsaandeel in Craigslist. eBay wilden sterker worden op de markt voor ‘classified ads'; advertenties in kleine formaten van verschillende adverteerders op één pagina. In 2004 kocht eBay de website Marktplaats en iets later de sites LoQuo en Gumtree. In 2005 begon eBay zijn eigen site met ‘classified ads' genaamd Kijiji.
Door Kijiji zijn eBay en Craigslist directe concurrenten van elkaar geworden.

De ruzie begon toen eBay Craigslist voor de rechter sleepte omdat het vond dat het gediscrimineerd werd als aandeelhouder. Ebay zegt dat Craigslist geheimen ontmoetingen heeft georganiseerd om ervoor te zorgen dat eBay's aandeel van 28,4 procent in Graigslist afnam tot 24,85 procent. Minder dan een kwart van wat Craigslist waard is.

Op zijn beurt beschuldigt Craiglist eBay van oneerlijke competitie en bedrijfsspionage. Volgens Craigslist gebruikt eBay misleidende advertenties op Google voor de concurrerende site Kijiji. De advertenties voor Kijiji zien er uit alsof ze van Craigslist zijn. Craigslist wil dat eBay zijn aandeel weer terugverkoopt en alle winsten die het heeft gemaakt met de misleidende advertenties aan Craigslist geeft.

Craigslist wil van het minderheidsaandeel van eBay af. Als aandeelhouder kan eBay gemakkelijk achter vertrouwelijke informatie komen. Craigslist ziet - onder andere met de lancering van Kijiji - dat eBay vertrouwelijke informatie misbruikt om de concurrentiepositie van Craigslist te ondermijnen. Ook denkt Craigslist dat eBay probeert om de raad van bestuur van Craigslist zo ver te krijgen dat ze het gehele bedrijf aan eBay verkoopt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie