Coronatest.nl niet bereikbaar? Dit kun je doen!

© PXimport

Coronatest.nl niet bereikbaar? Dit kun je doen!

Geplaatst: 3 juni 2021 - 11:00

Aangepast: 25 november 2022 - 10:57

Wesley Akkerman

Bezoekers van de website coronatest.nl laten weten dat de site op sommige momenten niet beschikbaar is. Natuurlijk kan het altijd door drukte komen, maar er kunnen ook andere problemen en bijbehorende oplossingen zijn. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om de site toch te kunnen bereiken.

Wanneer je naar de coronatest-website gaat, dan kan het zijn dat de toegang geweigerd wordt of dat de site niet laadt. In veel gevallen komen bezoekers de 403-error tegen. Dat is een typische http-statuscode die aangeeft dat je geen toegang hebt tot bepaalde site-onderdelen. Waar het op neerkomt is het volgende: de server van de website in kwestie begrijpt het verzoek (als in: je wil de website betreden), maar kan dat verzoek niet uitvoeren om een technische reden.

Die technische reden heeft vrijwel altijd iets te maken met zaken die achter de schermen spelen. Dat kan doordat er een specifieke pagina ontbreekt (index.html of .php), er verkeerde rechten op bestanden of mappen zijn of een plugin die niet compatible is. Als websitebouwer of -beheerder is het dan de bedoeling dat je die problemen oplost, waardoor mensen wederom toegang hebben tot je website. Hier kun je als bezoeker niets aan doen. Maar wat kun je wel zelf doen?

Coronatest-website bezoeken

Soms kun je om een andere reden coronatest.nl niet bereiken. Het probleem ligt dan niet zozeer bij de aanbieder, maar bij de gebruiker. Als gebruiker kunnen er verschillende dingen meespelen die voor problemen kunnen zorgen. Zo hebben we hier op de redactie ontdekt dat je niet altijd op de website komt wanneer je een VPN gebruikt. Dat heeft waarschijnlijk iets te maken met buitenlandse servers, omdat zo’n VPN het verkeer omleidt. Maak je zelf gebruik van een VPN, dan doe je er goed aan die dienst tijdelijk uit te schakelen wanneer je een afspraak op de site wil maken.

Daarnaast kunnen adblockers of trackingblockers roet in het eten gooien. Die blockers kunnen zo ingesteld zijn dat ze afbeeldingen, advertenties en webformulieren kunnen blokkeren, wanneer zo’n site – om wat voor reden dan ook – verdacht worden van malafide gedrag. Maak je gebruik van zo’n blocker, die al dan niet direct in je browser geïnstalleerd is? Schakel die dan tijdelijk uit, zodat je zeker weet dat daar het probleem niet ligt. Nu we het toch over browserextensies hebben: schakel ze voor de zekerheid allemaal uit. Mogelijk heb je er eentje die onbedoeld voor problemen zorgt.

OPNsense VPN

© PXimport

Algemene oplossingen

Helpen de bovenstaande oplossingen niet, dan zijn er nog wat algemene oplossingen die je kunt uitproberen. De meest simpele oplossing: probeer een andere browser uit. Ga voor een ongebruikte browser. Op Windows heb je vaak al Edge geïnstalleerd, terwijl macOS-gebruikers natuurlijk altijd kunnen leunen op Safari. Gebruik je die browsers al, download dan een andere, zoals Chrome, Firefox of Brave. Aan goede browsers heb je tegenwoordig geen gebrek meer, gelukkig.

Kun of wil je geen andere browser gebruiken, dan hebben we nog wat opties over. Zo doe je er goed aan – geregeld, maar zeker in dit geval – de browsergegevens te wissen. Binnen de instellingen van de browser die je gebruikt vind je ergens de optie voor het opruimen en opschonen van je browser. Bij de Google Chromebrowser heet die optie bijvoorbeeld Browsergegevens wissen. Je kunt een periode instellen (geef aan dat je alles wil wissen) en aanvinken wat je allemaal wil verwijderen. Vind hier ook zo veel mogelijk opties aan, zodat je zeker weet dat je alles verwijdert.

Het gaat dan om je browsergeschiedenis, cookies en andere sitegegevens en afbeeldingen die een browser gecachet heeft. Maar je kunt ook je downloadgeschiedenis verwijderen. Mocht je gebruikmaken van een ingebouwde wachtwoordmanager: laat die gegevens staan. Daar kan de fout niet liggen. Soms doen cookies of andere gegevens moeilijk wanneer je een website als coronatest.nl bezoekt. Daarom doe je er goed aan die te wissen wanneer je tegen problemen aanloopt. 

 

© PXimport

DNS kan ook voor problemen zorgen

Tot slot kunnen we nog naar de DNS kijken. Die afkorting staat voor Domain Name System: dit is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen te vertalen en omgekeerd.

Wat we kunnen doen is de DNS flushen, zoals dat genoemd wordt. Op Windows open je daarvoor de Opdrachtprompt door Start te openen en cmd in te tikken. Open het programma met je rechter muisknop en selecteer de optie Openen als administrator. Na het openen typ je de volgende regel over: ipconfig /flushdns. Zodra de tekst ‘flushed the DNS resolver cache’ in beeld verschijnt, dan is de taak voltooid. Sluit het programma af en start de computer opnieuw op.

Verder kun je nog proberen om de DNS-server aan te passen op je Windows-computer. Je gaat als volgt te werk.

1. Open Start en open de instellingen.

2. Ga nu naar Netwerk en Internet en dan naar Adapteropties wijzigingen.

3. Klik met de rechtermuisknop op de verbinding die je gebruikt.

4. Klik op Eigenschappen.

5. Selecteer de Internet Protocol Version 4 (TCP/IPV4).

6. Klik op Eigenschappen.

7. Klik op 'De volgende DNS-serveradressen gebruiken'.

8. Vul hier een alternatieve DNS in. Een goed alternatief is Open DNS met de adressen 208.67.222.222 (primair) en 208.67.220.220 (secundair).

9. Klik op OK.

Nu heb je je DNS aangepast en kun je de vensters sluiten en het opnieuw proberen. Mocht het daarna nog niet werken, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand dat of niets met je browser(s) te maken heeft. Het kan ook een technische probleem van de website zijn of, zoals eerder vermeld, de drukte op de site in kwestie. 

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten