Consumentenbond tegen heffing op geheugenkaarten

© CIDimport

Consumentenbond tegen heffing op geheugenkaarten

Geplaatst: 12 maart 2007 - 09:03

Aangepast: 17 november 2022 - 08:40

Redactie ID.nl

Wie een geheugenkaartje gebruikt in een digitale fotocamera om een trouwerij vast te leggen, moet extra betalen omdat zo'n kaartje ook gebruikt zou kunnen worden voor het opslaan van een kopie van een gekocht liedje. Heel vreemd, maar wel waar als de politiek toestaat dat er een thuiskopieheffing op losse geheugenkaarten en usb-sticks komt.

Consumentenbond tegen heffing op geheugenkaarten

Wie een geheugenkaartje gebruikt in een digitale fotocamera om een trouwerij vast te leggen, moet extra betalen omdat zo'n kaartje ook gebruikt zou kunnen worden voor het opslaan van een kopie van een gekocht liedje. Heel vreemd, maar wel waar als de politiek toestaat dat er een thuiskopieheffing op losse geheugenkaarten en usb-sticks komt. De Consumentenbond roept - samen met de elektronicabranche - de Tweede Kamer op om in te grijpen.De minister van Justitie staat toe dat stichting SONT een thuiskopieheffing op losse geheugenkaarten en usb-sticks gaat invoeren; SONT denkt aan 15 cent per stuk (exclusief btw). De thuiskopieheffing is een bedrag dat je betaalt als je een blanco cd of dvd, maar straks ook een los geheugenkaartje of flashgeheugen koopt. Die heffing is er omdat consumenten de geheugens kunnen gebruiken om - voor eigen gebruik - liedjes of films, waar auteursrechten op zitten, te kopiëren. En voor die kopietjes moeten zij betalen.

Maar het overgrote deel van deze usb-geheugens wordt helemaal niet gebruikt om kopietjes van liedjes of films op te slaan. Op geheugenkaarten worden vooral zélf gemaakte foto's, films en computerbestanden opgeslagen! Een thuiskopieheffing op losse geheugenkaarten en sticks is dus heel vreemd.


Er is nog een reden waarom de Consumentenbond tegen een heffing is. Iemand die muziek of films uit legaal aanbod heeft gekocht, mag daarvan voor zichzelf een kopietje maken om er op allerlei manieren van te kunnen genieten. Als daardoor nadeel ontstaat voor de auteursrechthebbende, moet die rechthebbende daarvoor een compensatie ontvangen en dat gebeurt via een heffing. Maar wie bijvoorbeeld een liedje aanschaft bij een downloadsite, heeft al voor de mogelijkheid van een kopie voor eigen gebruik betaald; via technische beperkingen wordt bepaald hoeveel kopieën je mag maken. Daarboven een heffing, betekent dus dat je dubbel betaalt. En soms wordt kopiëren via die technische beperkingen zelfs geheel onmogelijk gemaakt. Dus waarom dan een heffing?

Tenslotte denkt de Bond ook dat de heffing - die nu dus nog maar 15 cent is - steeds hoger zal worden, omdat het bijvoorbeeld per geheugeneenheid berekend zou kunnen worden. En de hoeveelheid geheugen per kaartje of stick neemt momenteel in gigantische stappen toe. Dat betekent dat een consument nu nog een gering bedrag gaat betalen, maar straks veel meer.

De Consumentenbond vraagt zich hardop af of de thuiskopieheffing niet eigenlijk wordt ingezet om auteursrechthebbenden te compenseren voor gederfde inkomsten door piraterij. Maar daarvoor is de thuiskopieheffing helemaal niet bedoeld.
In een gezamenlijke brief met de elektronicabranche doet de Consumentenbond dan ook een dringend beroep op de Tweede Kamer om de invoering van de nieuwe thuiskopieheffing te voorkomen.
Al eerder heeft de bond samen met het bedrijfsleven zich verzet tegen de komst van een thuiskopieheffing op mp3-spelers, en met succes. Maar de minister van Justitie gaat nu - tegen de uitdrukkelijke wens van de kamer in - toch verder met nieuwe heffingen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten