abonneren

Consumentenbond: downloaden NIET verboden

Er is veel, heel veel consternatie ontstaan over de uitspraak van een Haagse rechter afgelopen week. " Het maken van een priv├ękopie van illegaal materiaal is een illegale handeling", oordeelde de magistraat. Volgens de Consumenenbond is er echter geen reden tot paniek. De bond stelt dat downloaden voor niet-commercieel gebruik is en blijft toegestaan, vooral omdat internetters niet kunnen weten welke download-bronnen legaal of illegaal zijn. Dat is ook wat het ministerie van Justitie eerder liet weten in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.
Bovendien gaat het om een civiele zaak, waarbij de uitspraak alleen van toepassing is op de betrokken partijen (fabrikanten, importeurs en de stichting Thuiskopie).

Het is nu aan minister Hirsch Ballin van Justitie om de onduidelijkheid weg te nemen. De Consumentenbond stelt zich op het standpunt dat artiesten gecompenseerd moeten worden voor hun prestaties. Maar eventuele maatregelen moeten wel realistisch zijn. Het verbieden van downloaden uit illegale bron is niet te handhaven. Grootschalige controles zouden bovendien kunnen leiden tot een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van consumenten.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord