abonneren

Consumentenbond: actie tegen het downloadverbod!

Het voornemen van het kabinet om bij de handhaving van het downloadverbod individuele internetgebruikers buiten schot te houden, is onhaalbaar, zegt de Consumentenbond. Daarom wordt er nu opgeroepen tot actie.Consumenten kunnen niet worden ontzien, omdat downloaden een civielrechtelijke overtreding is die door private partijen gehandhaafd wordt. Het kabinet heeft geen zeggenschap over hoe deze partijen - zoals bijvoorbeeld Brein - het downloadverbod handhaven.
Door downloaden te verbieden, krijgen private partijen een vrijbrief om consumenten die downloaden aan te pakken met bijvoorbeeld een schadeclaim. De Consumentenbond voert deze week actie tegen het voorgenomen downloadverbod en roept consumenten op om ‘nee tegen het downloadverbod' te zeggen.

Volgende week woensdag behandelt de Tweede Kamer het rapport en de voorstellen van de werkgroep auteursrechten en het standpunt van het Kabinet. De Consumentenbond vindt dat downloaden voor eigen gebruik ook in de toekomst mogelijk moet blijven. Om er voor te zorgen dat artiesten de eerlijke beloning krijgen waar ze recht op hebben, moet er een nieuw auteursrechtenstelsel ontwikkeld worden. Consumenten kunnen dan tegen betaling veel meer en kwalitatief betere films en muziek downloaden. Uit een onderzoek van de bond blijkt dat 26% van de 1000 ondervraagden bereid is extra te betalen voor een downloadvergoeding aan artiesten. Een andere mogelijkheid die door 73% wordt onderschreven is dat artiesten voortaan verplicht een vergoeding krijgen via downloadsites.

Iedereen die de actie van de Consumentenbond steunt kan de Hyves-protestgadget ‘stop de downloadpolitie' op zijn profiel plaatsen. http://consumentenbond.hyves.nl/

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie