Consument onderschat gevaren van e-shoppen

© CIDimport

Consument onderschat gevaren van e-shoppen

Geplaatst: 31 oktober 2008 - 11:10

Aangepast: 17 november 2022 - 08:44

Redactie ID.nl

De periode van Sinterklaas en Kerst komt steeds dichterbij. Het internetverkeer neemt in die periode altijd enorm toe in vergelijking met andere maanden. Elektronisch winkelen (e-shoppen) is hiervan een van de belangrijkste oorzaken. In geen enkel EU-land wordt zoveel online gekocht als in Nederland: 55 procent van de Nederlanders winkelde vorig jaar op het internet.

De periode van Sinterklaas en Kerst komt steeds dichterbij. Het internetverkeer neemt in die periode altijd enorm toe in vergelijking met andere maanden.

Elektronisch winkelen (e-shoppen) is hiervan een van de belangrijkste oorzaken. In geen enkel EU-land wordt zoveel online gekocht als in Nederland: 55 procent van de Nederlanders winkelde vorig jaar op het internet.

Het grote voordeel van online winkelen is dat de wereld binnen handbereik ligt: via internet kunnen eenvoudig producten uit de hele wereld worden gekocht. Aan e-shoppen kleven wel de nodige beveiligingsrisico's. Wat kan je als consument doen om het hoofd te bieden aan online gevaren? Sincerus Consultancy geeft 5 tips om op een veilige manier aankopen via het internet te doen.

1. Webadres
Als het URL-adres begint met "https" zit je op een veiligere site dan als het adres start met "http". De "s" staat voor secure. Lees indien deze beschikbaar zijn de algemene verkoopvoorwaarden voordat je bestelt. Print ze en bewaar ze.

2. Betalingswijze
Meestal bieden webwinkels verschillende betalingswijzen aan. Wees op je hoede wanneer de webhandelaar één bepaalde betalingswijze oplegt, bijvoorbeeld de overschrijving. De kans bestaat dat je betaalt en het bestelde product nooit ontvangt. De meest gebruikte en veiligste betalingswijze op het internet is de creditcard, omdat je beschermd bent in geval van fraude.

3. Beveiligde verbinding
Wanneer onderaan het scherm een "slotje" (Internet Explorer) of een "sleuteltje" (Netscape) verschijnt, dan betaal je via een elektronisch beveiligde verbinding en is het veilig om creditcardgegevens door te geven.

4. Kwaliteitslabel
Indien de verkoper over een kwaliteitslabel beschikt, toegekend onder toezicht van een labelinginstantie, kan je ervan uitgaan dat voorafbetalen veilig is. Ga na bij de instantie of de verkopende partij wel echt over het label beschikt. Hij kan het immers ook kopiëren of er zelf een creëren.

5. Bestelling


Bevestig je bestelling nooit voordat je zeker weet dat je de totale prijs kent (inclusief btw, verpakkings- en verzendingskosten). Print en bewaar je bestelbon.

"Consumenten ondervinden veel gemak van de mogelijkheden die het online shoppen hen biedt", aldus Bert Heitink, algemeen directeur bij Sincerus Consultancy. "Winkeliers moeten er wel voor zorgen dat deze aankopen ook veilig kunnen plaatsvinden. Het is aan de consument om zich ervan bewust te zijn dat er aan deze manier van winkelen ook risico's op beveiligingsgebied kleven. Door waakzaam te zijn en blijven kunnen veel problemen worden voorkomen."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten