abonneren

Computex: Solid State Drives duiken overal op

Als we twee hypes moeten noemen van de Computex, dan zijn het subnotebooks (Asus Eee, MSI Wind, Dell Inspiron Mini) en solid state drives. Ssd's zijn tegenwoordig te vinden bij elke harde schijf- of geheugenfabrikant. Nieuwe modellen vinden we onder meer bij OCZ en bij flashfabrikant A-data.

OCZ en A-data zetten hun producten aanvankelijk in het high-speed-segment in (120 MB/s read, 100 MB/s write) maar willen ook langzamere ssd-producten introduceren tegen een fors lagere prijs. OCZ heeft op dit moment een 32 GB en een 64 GB-model in de aanbieding, beiden in het 2.5"-formaat en voorzien van sata2-aansluiting. A-data pakt het meteen grondiger aan. Het bedrijf biedt 64 GB ssd's aan in 2.5"-formaat voor sata2 en ide; op 1.8-inch vlak zijn er zelfs drie verschillende connectoren, ide, zif en microsata. A-data richt zich dus ook duidelijk op de systeembouwers, die de ssd-oplossingen gemakkelijk in subnotebooks kunnen inbouwen.

Een andere noviteit die we op de stand van A-data tegenkomen is een actieve cooler voor geheugenmodules, bedoeld voor overklokkers die verder willen gaan dan wat met de standaard koelvinnen mogelijk is. De koelmethode bestaat uit twee kleine fans op een heatsink, die weer bovenop de geheugenmodules wordt gemonteerd. De fans worden door een pinheader op het moederbord aangestuurd. Wie weinig vertrouwen heeft in fans kan ook kiezen voor een nieuwe watergekoelde koeler voor geheugenreepjes.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: