abonneren

Computex: Radeon 4800 bijna gereed

De grote afwezigen op de Computex zijn ATI's Radeon 4800-serie en nVidia's GeForce GTX 200-serie. Fabrikanten claimen dat zowel ATI als nVidia wat onverwachte vertraging hebben opgelopen. Van de Radeon 4850 zijn hier en daar achter gesloten deuren wel al wat samples te zien.ATI heeft bevestigd dat de Radeon HD 4800-serie spoedig zijn intrede zal doen. De kaarten zijn uitgerust met de RV770-chip en het grote verschil tussen de 4850 en 4870 is de geheugeninterface: de (langzamere) 4850 werkt nog met gddr3-geheugen terwijl voor de 4870 gddr5-geheugen wordt gebruikt.
Naar verluidt zijn er nog problemen met de gddr5-interface, waardoor de 4870 pas in de zomer beschikbaar zal komen.

De HD 4800-serie krijgt ondersteuning voor 7.1-kanaals geluid met ac3 en dts over hdmi, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor home theater-doeleinden. Bij het referentiedesign is er weer ouderwets gekozen voor twee dvi-poorten, maar dankzij adapters zijn deze voor hdmi te gebruiken. Displayport wordt inmiddels volledig door de chipset ondersteund en er zullen een groot aantal fabrikanten zijn die deze connector op de kaart ondersteunen.

Ontwikkelaars zijn verheugd te horen dat Full Scene Antialiasing (FSAA) niet meer via de shaders gedaan hoeft te worden. Dit was een ontwerpfout in de vorige chipset die nu verholpen is. Hierdoor zullen de nieuwe 4800-kaarten een stuk sneller zijn in FSAA-scenes dan hun voorgangers.

De Radeon HD 4850 zal eind juni verkrijgbaar zijn. Op de doos zal meteen ATI's nieuwe logo prijken: dat wil zeggen, aan het oude logo is nu het woordje 'premium' toegevoegd.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie