abonneren

Computex: nVidia introduceert Tegra

Nu mobiele apparaten als smartphones en navigatiesystemen steeds verder in populariteit toenemen, denkt nVidia een grote slag te kunnen slaan in deze markt met een gloednieuwe gpu die voor ongekende grafische prestaties moet gaan zorgen. De nieuwe gpu heeft de naam 'Tegra' meegekregen.nVidia zal Tegra introduceren aan de hand van drie producten. De meest krachtige gpu-lijn wordt de Tegra 600, bedoeld voor Windows Mobile- en Windows CE-apparaten. Er komen twee modellen, de 650 en de 600.
De Tegra 650 heeft een 800 MHz ARM11 multi-processor-core, is voorzien van 16/32-bit lp-ddr-geheugen en kan met flashgeheugen overweg. De chip is krachtig genoeg om 1080p-materiaal in h.264-formaat te decoderen. Daarnaast ondersteunt de gpu OpenGL ES 2.0, een programmeerbare pixel shader, vertex en lighting en 2d/3d graphics. Beeldbestanden worden ondersteund met een grootte van maximaal 12 megapixel. Het Tegra 600-model is iets minder krachtig. De core draait hier op 700 MHz en de maximale ondersteunde resolutie is 720p.

Het laatste product wordt de Tegra APX 2500. Dit model is bedoeld voor smartphones, navigatiesystemen en draagbare mediaspelers. De APX 2500 heeft vrijwel dezelfde specificaties als de Tegra 600, zoals 720p vc-1/wmv9-decoding en ondersteuning voor vrijwel alle voorkomende audioformaten.

nVidia zet de Tegra ook in tegen Intel's Atom. Hoewel de laatste meer kan dan alleen beeldmateriaal verwerken, benadrukt nVidia dat Tegra véél energiezuiniger is bij het afspelen van hd-materiaal dan Intel's Atom. nVidia claimt dat de Tegra minder dan 1 watt nodig heeft, tegenover minimaal 12 watt bij Intel. Het bedrijf heeft dan ook een prototype laten zien van een mobile internet device (mid) met een Tegra-chip. nVidia claimt dat het apparaat 26 uur hd-video af kan spelen op één acculading. Een vergelijkbaar apparaat met een Atom aan boord gaf het binnen twee uur al op.

Een groot verschil tussen de Atom en Tegra is dat deze laatste niet X86-compatibel is. Voor ontwikkelaars is dat onhandig, omdat zij juist de X86-compatbiliteit als een groot pluspunt van de Atom zien. Deze processor is dan ook gewoon in staat Windows-applicaties te draaien. Hoe de industrie op de Tegra reagereert is nog onduidelijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie