abonneren

Computex: GeForce GTX 280 in de startblokken

nVidia is klaar om met de GeForce GTX 280 de wereld te veroveren. De kaart zal de huidige GeForce 9800 GTX op gaan volgen en mag dus de snelste (single-gpu-)kaart ter wereld genoemd worden. Maar nVidia zou nVidia niet zijn, als er niet een paar addertjes onder het gras zitten.De GeForce GTX 280 laat indrukwekkende specificaties zien. De kaart is uitgerust met 240 shaders, een 512-bit geheugencontroller voor gddr3-geheugen en 1 GB aan geheugen op het referentieontwerp. De kloksnelheid van de GTX 280 is 600 MHz, het geheugen draait op 1100 MHz en de shaders op 1300 MHz.
De gpu zelf wordt nog steeds op 65nm gebouwd en heeft daardoor een enorm oppervlakte. Ook mag de chip loeiheet genoemd worden, een van de grootste nadelen van de chip. Zelfs met een dual-slot cooler lopen de temperaturen op tot zo'n 70 graden Celcius. Dat is ongeveer hetzelfde als de GeForce 9800 GX2, maar deze kaart heeft twee gpu's aan boord. De GTX 280 ondersteunt physics en CUDA en wordt op 17 juni geïntroduceerd.

De tweede GTX-kaart is de GeForce GTX 260. Bij deze kaart heeft nVidia één cluster uitgeschakeld, zodat de geheugencontroller niet 512-bit maar slechts 448-bit is. Het beschikbare geheugen wordt zo 896 MB. Vermoedelijk krijgt de GTX 260 210 shaders mee en uiteraard worden ook hier physics en CUDA ondersteund.

Inmiddels ook door verschillende bronnen anoniem bevestigd is dat nVidia flinke problemen met de yields van de GTX-chips heeft. Door de grote uitval bij de productie van de grafische processoren zal de kaart aanvankelijk erg moeilijk verkrijgbaar zijn. Sommige partners klagen zelfs dat ze alleen kleine aantallen GTX-kaarten kunnen krijgen wanneer ze grote orders voor andere chipsets plaatsen. Hoe snel nVidia het productieproces zal weten af te stemmen om tot betere yields te komen moet nog blijken.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie