abonneren

Computervirus kan zich via wifi verspreiden

Computerwetenschappers hebben een virus ontworpen dat zich via wifi kan verplaatsen. Ze simuleerden een virusuitbraak door malware via verschillende hotspots te verspreiden. Vooral in dichtbevolkte gebieden met veel hotspots kan dat gevaar opleveren.

Het virus werd Chameleon genoemd, en is ontworpen door de Universiteit van Liverpool. De simulatie testte het virus in Belfast en Londen, waarbij de wetenschappers ontdekten dat het virus binnen 3 jaar tijd 70% van alle wifi-access points kon besmetten. Over de overige 30% doet het virus nog eens 3,7 jaar.
 

Firmare-kopie

Het virus doet zich voor als een afzonderlijk apparaat, dat de firmware van een access point vervangt. Daardoor is de malware moeilijk te detecteren. Na de infectie start de hardware namelijk opnieuw op waarbij de instellingen van het virus worden geladen.
 

10 tot 50 meter

Het virus kan zich over 10 tot 50 meter verspreiden. Daarbij kijkt het virus naar alle mogelijk te infecteren routers. Access points die niet te infecteren zijn, bijvoorbeeld vanwege een te sterke beveiliging, worden door de malware op een zwarte lijst gezet, zodat andere access points niet meer proberen te besmetten.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: