abonneren

Computertaal COBOL viert 50e verjaardag

Weleens van Cobol gehoord? Waarschijnlijk niet - en dat terwijl u deze computertaal, die dit jaar 50 wordt, zeker zo'n tien tot dertien keer per dag gebruikt!Het bij de meeste consumenten onbekende Cobol bestaat al vijftig jaar en nog steeds neemt de computertaal een belangrijke plaats in bij veel bedrijven en overheidsinstellingen. Cobol wordt onder andere ingezet bij bijna alle wereldwijde pintransacties, bij driekwart van de zakelijke applicaties ter wereld en bij het boeken van vele vakanties per dag.
Bij bijna elke financiële transactie - van een consument die online een dvd koopt tot en met een multinational die forse bedragen overmaakt naar zijn leveranciers - is Cobol betrokken. Zo zijn er naar schatting rond de 200 miljard regels Cobol-code in gebruik. Elke dag komen daar honderden programma's bij. Dit betekent dat Cobol wereldwijd rond de 30 miljard keer per dag wordt gebruikt.

Volgens een onderzoek, dat het bedrijf Micro Focus liet uitvoeren in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, voeren Britten elke week gemiddeld twee online transacties uit, pinnen ze om de twee dagen en maken ze elke dag gebruik van hun pin- of creditcard. Daarbij gebruikt de gemiddelde Brit acht keer per dag zijn mobiele telefoon - om een telefoontje te plegen of op te nemen, te surfen op internet of een sms te versturen of te ontvangen. Bij al deze handelingen wordt Cobol ingezet. Dat betekent dat iemand gemiddeld zestig keer per week en ruim 250 keer per maand Cobol gebruikt. In de meeste gevallen weten gebruikers echter zelf niet dat ze dit doen.

Amerikanen gebruiken Cobol gemiddeld negentig keer per week. Bijvoorbeeld wanneer ze mobiel bellen, betalen met pinpas en creditcard, of reizen per trein. Amerikaanse mannen zijn vaker bekend met Cobol (33 procent) dan vrouwen (veertien procent). Respondenten van middelbare leeftijd (45-54 jaar) zijn het meest bekend met Cobol (29 procent). Van de Amerikanen in de leeftijdscategorie 18-34 jaar heeft slechts vijftien procent ooit van Cobol gehoord.

Cobol zag op 28 mei 1959 het levenslicht, vlak na de geboorte van de computerindustrie. De computertaal is maar liefst tien jaar ouder dan de microprocessor en was al betrokken bij het grootste gedeelte van de wereldwijde zakelijke transacties ver vóór de oprichting van Microsoft, Oracle en Apple.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: