abonneren

Computers beter en goedkoper

De meeste goederen en diensten voor consumenten waren in 2008 gemiddeld 30 procent duurder dan in 1996. Niet alle producten zijn echter in die twaalf jaar in prijs gestegen. Computerapparatuur was in 2008 maar liefst 92 procent goedkoper dan in 1996, meldt het CBS.Computers kosten nu nog geen 10 procent van wat ze in 1996 kostten. Televisie's, dvd-spelers en recorders, telefoons, fototoestellen en videocamera's daalden in deze periode met meer dan 70 procent in prijs. Geluidsapparatuur werd 41 procent goedkoper.

Computers en andere consumentenelektronica worden technisch steeds geavanceerder. De computer kan dus meer voor hetzelfde geld. Hierdoor is geen directe prijsvergelijking te maken. Bij het bepalen van de prijsontwikkeling gaat het CBS uit van een gelijkblijvende kwaliteit van de producten. Een kwaliteitsverbetering wordt gezien als een prijsdaling.

In 2004 werd bijvoorbeeld een populaire pc met een Pentium 4 processor verkocht voor 1 000 euro. Vijf jaar later is deze pc al lang niet meer verkrijgbaar en kost een populaire pc met een Core2Duo processor bijvoorbeeld 600 euro. De 'nominale' prijsdaling bedraagt 40 procent. Maar deze nieuwe computer presteert bijvoorbeeld anderhalf keer beter dan de oude. Voor deze kwaliteitsverbetering wordt gecorrigeerd. Hierdoor kan de 'reële' prijsdaling oplopen tot 60 procent.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord