abonneren

Compact Flash is nog niet dood: versie 5.0 aanstaande

De Compact Flash Association heeft de definitieve specificaties van Compact Flash 5.0 bekend gemaakt.
De nieuwe revisie zorgt voor een hogere maximale opslagcapaciteit en TRIM-mogelijkheden, waardoor de levensduur van de geheugencellen verhoogd zal worden.

De Compact Flash 5.0-specificatie bevat nieuwe instructiesets (ATA-6, ATA-8) en door over te stappen op 48-bit LBA (onderdeel van de nieuwe ATA-instructiesets) kan er nu maximaal 144 petabytes (144 miljoen gigabyte) geadresseerd worden. De nieuwe kaartjes zullen gebruik maken van TRIM, een verbeterde schrijfstrategie die de levensduur van de kaartjes moet verlengen.

Op dit moment maakt Compact Flash nog gebruik van 28-bit adressering (maximaal 137 GB), maar deze hoeveelheid is te weinig voor het opnemen van langere stukken hd-video of toekomstige formaten als quad-hd (2160p) en ultra-definition (4320p). Door over te stappen op 48-bit adressering kunnen Compact Flash-kaartjes in de toekomst gebruikt worden voor het opnemen van dit soort materiaal.

Interessant is dat de Compact Flash 5.0-standaard in staat zal zijn om informatie te ontvangen van het opnameapparaat, zodat kaartje en apparaat beter op elkaar afgestemd zijn. Dit krijgt de naam Video Performance Guarantee. De Compact Flash Association heeft meer dan 30 verschillende VPG-profielen opgesteld.

The Inquirer

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie