abonneren

Cloud OS debuteert tijdens de CES

Hij kan nog geen specifieke details bekendmaken maar David Liu's nieuwe besturingssysteem Cloud zal tijdens de CES op een aantal netbooks draaien.David Liu is de oprichter van het nieuwe bedrijf Good OS. Volgens Liu is zijn Cloud OS een combinatie van een kleine versie van Linux en een speciaal voor netbooks ontwikkelde browser. Zoals zijn naam al doet vermoeden, is het Cloud OS helemaal geoptimaliseerd voor cloud computing. De browser biedt toegang tot een groot aantal online diensten, zoalsGoogle Apps en Yahoo Mail.
Cloud ondersteunt alle gangbare mediaformaten, inclusief Flash voor het bekijken van filmpjes op YouTube en MP3 voor gedownloade muziekbestanden.

Uniek aan Cloud is dat het besturingssysteem de gebruiker de keuze geeft om het netbook op Linux of Windows XP te draaien zonder dat daarvoor een handmatige reboot nodig is. Vanuit de browser kan een gebruiker met een enkele klik kiezen voor Linux of Windows XP, of de computer afsluiten.

Het bedrijf Good OS is bekend om zijn gOS-besturingssysteem dat op de ultragoedkope desktop-pc's draait die verkocht worden bij de Amerikaanse winkelketen Wal-Mart. Een voorbeeld van een desktop-pc dat op gOS draait is de Everex PC2512 gPC. Deze pc kost minder dan $200 en komt met de OpenOffice.org kantoorsuite , de VoiP-applicatie Skype, de muziekbeheerapplicatie RhythmBox, de mediaspeler Xing en het beeldbewerkingsprogramma GIMP. De pc biedt directe links naar Google Docs & Spreadsheets, Google Product Search, Blogger, YouTube en Google Maps. Qua hardware heeft de Everex een 1,5GHz Via C7-D processor, een 80GB harde schijf, 512MB RAM, een DVD-ROM/CD-RW drive en stereospeakers. Het geheugen kan verhoogd worden tot 2GB. De pc heeft geen monitor.

Cloud OS kan door pc-fabrikanten voorgeïnstalleerd worden op de harde schijf van een pc, maar ook op een SSD of op het onboard Flash-geheugen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: