abonneren

Click & Grow Smart Garden 3 review - Slimme kweekbak

Smart Garden 3 review
Met de Smart Garden 3 van het Estse bedrijf Click & Grow kweek je zonder veel omkijken kruiden, planten en minigroenten. Dat is althans de theorie. Wij zochten uit of het ook klopt en het resultaat lees je in deze Smart Garden 3 review.

Click & Grow Smart Garden 3

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Verse kruiden in de winter
  • Duurzaam
  • Minpunten
  • Timer niet instelbaar
  • Fel licht mogelijk probleem in klein appartement
  • Ledarm is iets te kort voor optimale belichting derde plant

Click & Grow werd in 2009 opgericht in Estland. Met zijn eerste automatische kweekbak waarmee je binnenshuis eenvoudig groenten, kruiden en bloemen kweekt, haalde het bedrijf meer dan een miljoen dollar binnen met Kickstarter. Wereldwijd verkocht het intussen meer dan een half miljoen kweekbakken.

Het bedrijf volgt met zijn producten dezelfde filosofie als bijvoorbeeld Nestlé met zijn Nespresso-koffiecapsules, maar dan toegepast op planten en met iets meer aandacht voor duurzaamheid. Het verkoopt niet alleen de kweekbakken, maar ook de bijbehorende bio-afbreekbare ‘plant pods’ (zaadcapsules). De pods bevatten geen genetisch gemodificeerde zaden en zijn volledig vrij van pesticiden.

Click & Grow verkoopt op het moment van schrijven drie kweekbakken. ‘Wall Farm’ is een semiprofessioneel systeem met plaats voor maximaal eenenvijftig planten. ‘Smart Garden 9’ is een kweeksysteem voor thuisgebruik, met plaats voor negen planten. De geteste kleinere ‘Smart Garden 3’ of ‘SG3’ biedt ruimte aan drie planten.

Voor elk onderdeel van de bak zijn vervangonderdelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld de plastic cups, de vlotter of de verlengarm voor het ledlicht. De fabrikant wil dat de kweekbak zo lang mogelijk meegaat, zodat het milieu niet onnodig wordt belast.

Smart Garden capsules

Smart Garden 3 is verkrijgbaar in wit en grijs. De afwasbare bak, die van stevig blinkend kunststof is gemaakt, heeft ongeveer dezelfde omvang als een langwerpig brood (30 × 21 × 12 cm). Leeg weegt de bak 1,2 kg. Er kan 1,2 liter water in.

In de bak klikken drie herbruikbare plastic potjes vast die plaats bieden aan evenveel zaadcapsules. Elk potje heeft een geïntegreerd label waar je met afwasbare stift (niet meegeleverd) de naam van de gebruikte capsule op kunt schrijven. Drie basilicumcapsules worden meegeleverd in een stevig afgesloten plastic verpakking.

De droge capsules bevatten een steriel groeimedium of ‘SmartSoil’, voedingsstoffen en zaadjes. De kweekbak zorgt voor de toevoeging van de juiste hoeveelheid water, lucht en licht.

Smart Garden 3 review

Click & Grow heeft capsules voor kruiden, groenten en sierplanten. Deze zijn zowel in de winkel als online verkrijgbaar. Er bestaat zelfs een abonnementsformule waarbij planten automatisch op gezette tijden aan huis worden geleverd. Online is de keuze intussen redelijk uitgebreid, met meer dan vijftig verschillende planten. Er is ook een zaadloze capsule, de ‘experimental plant pod’ met alleen ‘SmartSoil’, waaraan je zelf zaad toevoegt en waarmee je dus kunt kweken wat je maar wilt.

Alle capsules zijn steeds per drie verpakt, maar de verpakking is hersluitbaar. De pods blijven twee jaar lang goed als je ze op een donkere, koele en droge plaats bewaart.

Het groeilicht is afkomstig van drie witte leds die gemonteerd zijn in een afneembare arm die boven de bak uittorent. Er zijn twee tussenstukken meegeleverd, waarmee je de arm kunt verhogen naarmate de planten groeien. De stroomkabel werk je netjes weg in een gleuf aan de zijkant, maar de losse tussenzetstukken dien je zelf ergens op te bergen.

Zodra je de bak van stroom voorziet, start een timer die de leds zestien uur lang laat branden en acht uur uitschakelt. Die timer kun je niet zelf regelen; als je de stekker uit het stopcontact haalt en er weer insteekt, begint het voorgeprogrammeerde ritme van voor af aan.

Platen laten groeien

Je kunt verschillende soorten planten prima door elkaar kweken, want je hoeft de drie capsules in de hersluitbare verpakking niet in één keer allemaal te gebruiken.

Haal een capsule uit de verpakking, plaats hem in een plastic potje en doe het meegeleverde doorzichtige plastic koepeltje op het potje.

Herhaal dit tot de bak vol is. Voeg aan de zijkant water toe. Een vlotter toont wanneer de bak vol is en zakt naar beneden naarmate het water verbruikt wordt. Steek de stekker in het stopcontact en wacht geduldig af tot de plantjes kiemen. Afhankelijk van de soort kan dit enkele dagen of weken duren. In de bijbehorende Click & Grow-app en op de website van Click & Grow vind je hierover gedetailleerde informatie.

Zodra de kiemen tegen de doorzichtige koepeltjes groeien, verwijder je die. Dreigen de planten de arm met ledjes te raken, dan plaats je het eerste tussenstuk. Dit herhaal je eventueel nog een keer als de planten erg groot worden.

Click & Grow raadt aan de stekker ‘s ochtends in het stopcontact te steken, zodat de redelijk felle leds ‘s nachts niet branden en je niet storen tijdens het slapen. Dat is natuurlijk alleen van belang als je de Smart Garden 3 in een studentenkamer of kleine studio gebruikt.

Smart Garden 3 review

De SG3-kweekbak functioneert volledig automatisch. De Click & Grow-app (beschikbaar voor iOS 8.0 en nieuwer, Androidversies vanaf 4.4 en recente webbrowsers via deze link) is een leuk extraatje, maar geen noodzaak om het systeem succesvol te gebruiken.

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je een of meer kweekbakken toevoegen in het onderdeel ‘My Gardens’ (de app bestaat niet in het Nederlands). Je voegt vervolgens de planten virtueel toe, geeft die optioneel individuele namen (of accepteert de automatisch gegenereerde namen), waarna de app allerlei informatie over het kweekproces toont en bijhoudt. Bijvoorbeeld hoelang de plant al aan het groeien is, hoelang deze bruik- of eetbaar is, wat de beste kweekomstandigheden zijn etc.

De app is vooral nuttig vanwege de vele tips over elke plant. Over rucola (‘arugula’ in het Engels) vertelt de app bijvoorbeeld dat je het best de grotere individuele blaadjes net boven de basis oogst. Nieuwe blaadjes zullen spontaan groeien en de plant zal steeds dikker worden. Na iets meer dan een maand verschijnen de eerste (eetbare) bloemen, stoppen de blaadjes met groeien en wordt het tijd om een nieuwe batch te kweken.

Bak vullen en oogsten

Voor deze test vulde ik de kweekbak met één basilicum- en twee rucolaplantjes (raketsla). Je hoeft geen groene vingers te hebben om de bak te vullen. De capsules bevatten geen aarde en zijn volkomen droog. Je vingers worden dus niet eens vuil wanneer je ze in de kweekbakjes legt. Wel kunnen er wat korrels van het kweekmedium op je werkblad vallen, maar vuiler wordt het niet.

Ik giet water in de bak via de uitsparing waarin de vlotter drijft en steek de stekker in het stopcontact. De witte leds beginnen direct fel te branden.

Twee dagen later verschijnen de eerste blaadjes. Na een week verwijder ik de plastic koepeltjes, want de eerste blaadjes beginnen ertegenaan te komen. Anderhalve week later dreigen de rucolaplanten al tegen de ledstaaf te groeien. Ik bevestig het eerste tussenstuk aan de ledarm, zodat de planten de ruimte krijgen om hoger te groeien.

Smart Garden 3 review

Ik vul voor het eerst het water een beetje bij, al is de bak nog lang niet leeg: de vlotter staat ongeveer een halve centimeter onder de rand van de bak. Aangeraden wordt om de bak niet té vol met water te gieten, want dan worden de capsules te nat en kunnen ze beschimmelen. Idealiter blijft de vlotter ongeveer een millimeter onder de rand van de bak.

Ruim drie weken later oogst ik de eerste blaadjes van de raketsla. Nog een week later oogst ik voor het eerst een kleine hoeveelheid basilicum. Ik dun de plantjes uit zoals gesuggereerd wordt in de Click & Grow-app. Dat stimuleert de groei en zorgt voor dikkere planten. Op die manier kun je wekenlang blijven oogsten. Hoelang precies hangt af van het type plant en varieert van één (rucola) tot zes (chili pepers) maanden.

Conclusie

Click & Grow Smart Garden 3 is in de eerste plaats bedoeld voor gebruikers zonder groene vingers en/of zonder tuin of balkon. Maar zelfs als je over een tuin beschikt en wél groene vingers hebt, kan dit kweeksysteem interessant zijn. Zo kun je zaadjes snel uit laten groeien tot plantjes. Na ongeveer een week kun je de meeste pods verplanten in grotere potten en ze op de klassieke manier verder kweken. Ook planten die te groot worden voor de kweekbak, kun je probleemloos verplanten en verder gebruiken.

Je hoeft je niet te beperken tot de soorten die Click & Grow voorverpakt levert. Met de zaadvrije experimentele capsules met Click & Grow’s ‘SmartSoil’ kweek je immers simpelweg je eigen planten.

Zelfs met eigen tuin of balkon bewijst deze kweekbak zijn nut in de donkere periodes van het jaar, wanneer kruiden zoals basilicum door een gebrek aan licht niet groeien. Door het felle ledlicht ben je niet langer afhankelijk van de seizoenen om het hele jaar door verse kruiden in huis te hebben.

De watervoorraad volstaat voor twee à drie weken, afhankelijk van de grootte en soort van de planten en de omgevingstemperatuur in de kamer. Je kunt dus gerust een tijdje op reis gaan zonder gevaar dat je planten sterven.

Zelfs de grootste kluns kan thuis kruiden, bloemen en minigroenten kweken in de Click & Grow Smart Garden 3-kweekbak. Behalve gezond is het gewoon leuk om je eigen plantjes te kweken. Leerrijk voor eventuele kinderen is het ook. Bovendien beschik je altijd over verse, organische kruiden en minigroenten, ook in de donkere periodes van het jaar, wanneer gewone kweekmethodes niet werken.

Per plant komt het iets duurder uit dan in de winkel gekochte kruiden, maar het verschil is niet dramatisch groot.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Algemeen

Tags: Iot

Laatste Vacatures