abonneren

Claims tegen LimeWire absurd hoog

De muziekindustrie hanteert eigen rekenmethoden om de schade te berekenen die het zou hebben geleden door illegale downloads van websites als LimeWire. De hoogte van dergelijke schadeclaims zijn door verschillende rechtbanken afgewezen. Een rechter in New York noemt de bedragen nu zelfs ‘absurd’.

In zaak tegen LimeWire, gaf rechter Kimba Woods zijn mening over de hoogte van de schade die de muziekindustrie zegt te hebben geleden. Nadat LimeWire de rechtszaak vorig jaar verloor, maakte de muziekindustrie zich op voor de fase in mei waarin de hoogte van de schadevergoeding tegen LimeWire wordt bepaald.

Door de manier van rekenen komt de muziekindustrie uit op een bedrag van 75 biljoen dollar (1000 miljard), ter vergelijking, het bruto binnenlands product in de wereld is 74 biljoen dollar.

De rechter geeft aan dat deze berekeningen er voor zorgen dat rechtbanken dergelijke schadevergoedingen afwijzen. Dat de muziekindustrie het toch op deze manier probeert, komt waarschijnlijk omdat het in 2009 wel succesvol was tegen Usenet, waarbij het kopiëren van een klein aantal werken (878) werd bestraft met de maximale boete. Hierdoor kwam het eindbedrag op bijna 6,6 miljoen dollar uit.

De zaak van LimeWire is echter niet vergelijkbaar volgens Kimba Woods en hij ziet de schadeclaim in dit geval dus als ongegrond.

Via: The Register

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie