abonneren

'Claim 256 GB opslag op papier is onzin'

Er doet de laatste dagen een verhaal de ronde over een nieuwe opslagmethode waarbij data op een stuk papier wordt opgeslagen. Op een normaal velletje zouden tussen de 90 en 450 GB aan gegevens passen, als er van Rainbow Technology gebruikt gemaakt wordt.Volgens de Indiase student achter deze techniek werkt Rainbow Technology door data in verschillende kleine geometrische, gekleurde figuren weer te geven en op papier uit te printen. Een scanner kan dan gebruikt worden om de gegevens weer in de computer uit te lezen.
Volgens de student is dit een uiterst milieuvriendelijke manier van dataopslag vanwege de afbreekbare eigenschappen van papier. Tijdschriften zouden staan te springen om de techniek, omdat het zo makkelijk mogelijk wordt programma's en demo's bij te voegen op een gedrukte pagina.

Helaas lijkt het er nu op dat de Rainbow Technology-claim niet erg betrouwbaar is. Een rekenvoorbeeldje wijst uit waarom. Een scanner heeft normaliter een oplossend vermogen van 1200 dpi. Dit zijn 1.440.000 puntjes op een vierkante inch, oftewel 134 miljoen puntjes op een stuk A4-papier. Het is al een hels karwei om een scanner alle kleuren accuraat te laten scannen, maar gesteld dat een scanner 256 kleurwaarden per puntje kan bepalen dan staat één puntje op het papier voor één byte. Een stuk A4-papier kan dan 134 MB aan gegevens opslaan en dat zónder foutcorrectie.

Hoewel 134 MB een aardig getal is, ligt het ver van de claim vandaan. Daarnaast gaat het uit van een bijna perfect gecalibreerde printer en scanner. De enige andere mogelijkheid is als er gebruik gemaakt wordt van compressie met een enorme verhouding, maar dat is flauw. Wie zijn gegevens in een zip-bestand inpakt komt niet steeds niet verder dan die 134 MB.

Het lijkt er dus op dat het verhaal een broodje aap of oplichterij is. Het is aan Rainbow Technology om het tegendeel te bewijzen -- graag zelfs -- maar tot die tijd zijn we niet af van de dvd's en usb-sticks.

Bron: Ars Technica

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: