Cijfers van IMDB bewijzen: SBS6 heeft slechtste films

SBS6 zendt de slechtste films uit, de Publieke Omroep veruit de beste. Dat blijkt uit onderzoek van marketing weblog Marketingfacts onder 462 films die op de Nederlandse televisie zijn uitgezonden. Bij het onderzoek, dat werd gehouden van 22 juli tot en met 29 september, is gebruik gemaakt van de cijfers die filmliefhebbers bij de filmsite Internet Movie Database (IMDB) hebben gegeven aan de betreffende films.Met een gemiddelde filmbeoordeling van 6,70 laat de Publieke Omroep de concurrentie ver achter zich.
Plaats twee en drie worden ingenomen door respectievelijk RTL5 (6,14) en Net 5 (6,02). De overige zenders moeten het met een onvoldoende doen, waarbij SBS6 de kroon spant met een magere 5,34. Meer dan 1 op de 3 films die op SBS werden vertoond, worden beoordeeld met een cijfer 4,9 of lager, aldus Marketingfacts.
De hoge cijfers voor de Publieke Omroep valt grotendeels te verklaren uit het hogere gehalte filmhuis-films: de wat meer intellectuele films die bij het grote publiek minder aanspreken, worden door filmliefhebbers over het algemeen goed beoordeeld. Slechte films lijken bij de Publieke Omroep bewust te worden vermeden: slechts 6 procent van de films op het publieke net kreeg een waardering onder de 5, tegen 35% op SBS6 en 22% op Veronica.

Talpa viel tevens op door het grote aantal films dat al voor de tweede of derde keer in een jaar tijd op de zender voorbijkwam. Zo zijn onder meer The Fifth Element, Scary Movie, The Sixth Sense, De Boezemvriend en A Knight’s Tale in een jaar tijd meermalen te zien geweest op Talpa. Daarnaast zond de omroep een aantal films uit die schrikbarend laag scoren: End of the World (3,7), The Curse of King Tut’s Tomb (3,8), een Tarzan-film (3,7) en Soccer Dogs (3,9) bijvoorbeeld.

De drie beste films die in de onderzochte periode op televisie werden vertoond, waren respectievelijk One Flew Over the Cuckoo’s Nest (8,8, RTL7), Goodfellas (8,6, SBS6) en Lawrence of Arabia (eveneens 8,6, RTL7).

Thomas and the Magic Railroad (2,8, RTL4) en Hidden Passion (2,4, Veronica) staan op plaats 3 en 2 waar het gaat om de slechtste film. De eer van de allerslechtste film die op de buis werd vertoond gaat echter naar het op RTL5 uitgezonden meesterwerk Gigli, die op IMDB het cijfer 2,3 kreeg.

Ruim 20% van de films die op de Publieke Omroep zijn uitgezonden, bestaat uit Nederlandse producties waaronder relatief veel van recente datum. Bij RTL5, RTL7, SBS6 en Veronica is het aantal Nederlandse films beperkt tot een spaarzaam aantal klassiekers, zoals Flodder, Schatjes en Turks Fruit. Talpa, NET5 en RTL4 zonden in het geheel geen Nederlandse films uit.

Het complete onderzoek (Excel) kunt u hier downloaden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: