abonneren

Chromecast nu ook te bedienen met afstandsbediening

De Chromecast is vanaf nu ook aan te sturen met een afstandsbediening. Google heeft een update aan de slimme hdmi-stick toegevoegd waarmee je films en series op pauze kunt zetten of door kunt spelen. Enige nadeel: het werkt alleen op moderne tv's.
De toevoeging zit in de laatste update van de hdmi-stick, maar komt wel met wat beperkingen. Zo is de functie niet op iedere tv te gebruiken. Alleen recente modellen ondersteunen het bedienen op afstand.

Hdmi-CEC-protocol

Google maakt namelijk gebruik van het hdmi-CEC-protocol, waarmee meerdere apparaten via één hdmi-apparaat of -aansluiting met elkaar kunnen praten. Via dat CEC-protocol is het bijvoorbeeld mogelijk om tv's aan- en uit te zetten (een functie die al sinds het begin in de Chromecast zit), maar kan met de nieuwste firmware-update ook worden gebruikt om 'Deck Control' te gebruiken. Deck Control is de interface die bijvoorbeeld Netflix gebruikt om apps te bedienen vanaf je smartphone.

Besturen

Zulke functies zijn bijvoorbeeld het pauzeren of verder afspelen van een film, of het kiezen van een volgende aflevering van een serie. Veel Chromecast-apps ondersteunen dat al, bijvoorbeeld om een app te laten bedienen.

Alleen nieuwe modellen

Helaas zit dat 'Deck Control' niet in alle versies van hdmi-CEC. Alleen de meest recente tv's ondersteunen dat, en daarbij zul je de optie zelf moeten activeren. Daar heeft HowToGeek.com een handige workshop gemaakt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: afstandsbediening, TV