abonneren

Chrome OS netbook niet goedkoper

Google komt later dit jaar met het Chrome OS besturingysteem voor netbooks. Google is niet van plan zelf met netbooks met het besturingssysteem te komen, maar werkt intensief samen met de bestaande netbookproducenten. De verwachting is dat deze netbooks tussen $300 en $400 gaan kosten, ongeveer evenveel als de huidige netbooks.

Het Chrome OS wordt eind van dit jaar verwacht, terwijl de eerste apparaten begin 2011 zullen verschijnen. Deze netbooks zijn op cloud-gebruik gericht en zijn internetafhankelijk. Het Chrome OS is een op de Chrome browser gebaseerd besturingsysteem, dat alle overbodige overhead van een gangbaar besturingysteem ontbeert. Dit moet het mogelijk maken het apparaat snel op te starten en zo onmiddellijk toegang te hebben tot web-gebaseerde toepassingen als documenten, foto's en video.

Google's topman Eric Schmidt heeft in een interview, gepubliceerd door Techradar, deze prijsverwachting uitgesproken. Ook verwacht hij dat het Chrome OS het eerste nieuwe platform zal worden in twintig jaar, dat invloed zal hebben op de positie van Microsofts Windows. De prijs van de netbooks met Chrome OS worden uiteraard bepaald door de hardware fabrikanten. Dat dit niet veel lager zal uitpakken dan de bestaande netbooks, komt omdat de besparing door het gratis door Google geleverde besturingsysteem niet groot is, daar Microsoft het de netbookversie van Windows 7 ook voor een heel lage prijs levert.

De vraag is wel waarom je zou kiezen, voor een netbook met Chrome OS als besturingsysteem als dat evenveel kost als een Windows netbook. Met een volwaardig besturingssysteem als Windows is meer mogelijk, terwijl je ook hierop de Chrome browser kunt gebruiken. Je moet dan als gebruiker wel erg overtuigd zijn van de voordelen die de cloud-toepassingen van het Chrome OS netbook bieden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: