Google Chrome 4, die er op het eerste gezicht nog steeds eenvoudig en sober uit ziet, zit tjokvol met verbeteringen en nieuwe functionaliteit.

Onze eerste indruk bij het opstarten van Chrome is: "oei... wat snel!" Hoewel dit geen vergelijkende test tussen de verschillende browsers is, kunnen we het niet laten even de Futuremark-browsertest te draaien. Met 808 punten blijkt Chrome inderdaad veel sneller uit de test te komen dan zowel Firefox als Internet Explorer, die scores halen van respectievelijk 488 en 168 punten. Chrome is snel.

Het gebruik van extensies is in de nieuwe versie van Google Chrome een erg waardevolle uitbreiding. Omdat Google deze ondersteuning al een tijdje voor ontwikkelaars beschikbaar heeft gesteld in de bètaversie van het pakket, is er bij de introductie van deze uitbreiding al het redelijke aantal van 1500 extensies beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld extensies voor uw eBay-verlanglijst en diverse advertentieblockers en voor de integratie van de Google-vertaalhulpmiddelen. Cooliris, een andere extensie, verbetert het zoeken naar afbeeldingen op webpagina's door een mooi, driedimensionaal overzicht te geven van onder andere de Google-zoekresultaten, afbeeldingen in sites als Facebook en zelfs lokale afbeeldingen op uw eigen computer. Al deze extensies worden centraal aangeboden op een webpagina van Google. Het vinden van de juiste extensie is dus een fluitje van een cent. De hoeveelheid is natuurlijk nog heel wat minder dan de meer dan 11.000 extensies die voor Firefox beschikbaar zijn, maar het is een goede start.

Chrome ondersteunt nu ook thema's waarmee u de browser in een ander jasje kunt steken. Via de opties in het pakket komt u terecht in de themagalerij, waar u voorbeelden ziet van tientallen beschikbare thema's die u met één klik van de muis installeert. Verder zit het pakket nog vol met handigheidjes in de gebruikersinterface. Zo kunt u bijvoorbeeld een tab gewoon met de muis even op het bureaublad slepen, waarna Chrome een nieuw scherm opent met de desbetreffende pagina erop. Het sluiten van een tab kan met het kruisje op de tab, maar ook door het klikken op de tab met de middelste muistoets. Dit soort slimme zaken in de gebruikersinterface maken Chrome erg efficiënt in gebruik.

Een erg waardevolle uitbreiding is dat Google Chrome uw bladwijzers centraal kan opslaan en gesynchroniseerd houdt. Hierdoor hebt u overal, op welke computer u ook inlogt, de beschikking over uw eigen lijst met bladwijzers. Handig als u zowel een laptop als een desktop bezit of op uw werk ook gebruik wilt maken van uw bladwijzers. Chrome gebruikt voor het opslaan van deze gegevens uw Gmail-account en slaat deze op als een speciaal bestand in Google Docs.

Ondanks dat Chrome er op het eerste gezicht eenvoudig uitziet, zit deze browser vol met functionaliteit en doet hij niet meer onder voor concurrenten als Internet Explorer en Firefox. De mogelijkheid tot het gebruiken van extensies maakt het ook nog eens mogelijk deze functionaliteit uit te breiden.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • snel

  • eenvoudig in gebruik

  • open source

  • aantal extensies is nog redelijk beperkt

Helaas zijn er nog maar zo’n 1500 extensies beschikbaar, maar we verwachten dat de ontwikkelaars in de nabije toekomst niet stil zullen zitten en dat dit aantal elke dag toe zal nemen. Wij zullen in elk geval de eerstkomende tijd voornamelijk via Chrome op internet gaan.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten