abonneren

''Chirurgen opereren beter door de Wii''

De media heeft alleen belangstelling voor videogames wanneer een problematische puber weer eens wat klasgenootjes heeft neergeschoten. Maar in plaats van ‘moordsimulatoren' kunnen games ook mensenlevens redden.In games als Trauma Center voor de Nintendo DS en de Wii spelen gamers de rol van een chirurg die mensenlevens moet redden. Uit een recent onderzoek blijkt dat echte chirurgen hun echte vaardigheden door het spelen van deze games kunnen verhogen.

De medici Dr. Kanav Kohel en Dr. Marshall Smith, beiden verboden aan de Banner Good Samaritan Medical Centre in de VS, hebben gemerkt dat het spelen van games zoals Marble Mania en Trauma Center een goede opwarmoefening is voor chirurgen. Na het spelen van een videogame presteerden chirurgen 48 procent beter in de virtuele 3D operatiesimulator ProMIS dan collega's die niet eerst een Wii-game hadden gespeeld.

Volgens de onderzoekers komen de verbeterde prestaties door de subtiele bewegingen die gamers met de Wii-controller moeten doen om bepaalde games te spelen. Games die minder subtiele bewegingen met de controler nodig hebben, zoals first-person-shooters en sportgames, verbeteren niet de virtuele prestaties van chirurgen.

Het onderzoeksteam is nu bezig met de ontwikkeling van software voor de Wii waardoor chirurgen zich nog beter kunnen ‘opwarmen'. Deze software kan mogelijk op termijn een goedkope trainingstool zijn voor chirurgen die werken in faciliteiten die de dure simulatoren niet kunnen veroorloven.


Bron: New Scientist

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: