abonneren

Chinezen kraken beveiliging van Blu-ray dvd's

Een overval in een opslagloods in het Chinese Shenzhen bracht aan het licht dat de beveiliging van Blu-ray is gekraakt. In de loods werden 800 illegaal gekopieerde dvd's aangetroffen.Voor het eerst zijn er illegale dvd's opgedoken waarvan de Blu-ray DRM is gekraakt. Eind maart beweerde het bedrijf SlySoft al dat het mogelijk was om de beveiliging te omzeilen. Met de software AnyDVD zou het daarna mogelijk zijn een backup te maken van Blu-ray dvd's.
De Chinese filmpiraten die nu zijn opgepakt hebben laten zien dat het mogelijk is om de dvd's te kraken en de video's opnieuw te coderen, zodat ze op een normale dvd passen. Ze gebruikten daarvoor het videoformaat AVCHD in een resolutie van 720p.

De illegale dvd's werden aangeboden voor een straatprijs van 7 dollar per stuk. Volgens directeur Mike Ellis van de Motion Picture Association in Azië zijn de Chinese syndicaten die zich met het illegaal kopiëren van films bezighouden erg marktgericht. Ze zien snel nieuwe marktkansen; niets kan ze stoppen om zich op dit formaat te storten. De schijfjes die werden onderschept waren voorzien van een hologram en daardoor voor een leek moeilijk te onderscheiden van een origineel Blu-ray schijfje.

Het Blu-ray-formaat staat onder druk: de hoge prijs en de kwakkelende economie maken het moeilijk om nog marktaandeel te winnen. In september nam het marktaandeel van standaard dvd's zelfs weer toe ten opzichte van Blu-ray.

Bron: Ars Technica

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: