abonneren

Chinese quadcore-cpu gaat concurrentie met Intel aan

De meeste bedrijven die geprobeerd hebben Intel van zijn troon te stoten, zijn inmiddels verdwenen (Cyrix, Transmeta), maar de Chinese Academy of Sciences wil de handschoen graag oppakken. Hun uitdager heet de Godson en de processor zal vooral uiterst goedkoop worden.Op dit moment zijn er al twee cpu-modellengereed, de Godson en Godson 2 (ook bekend als Loongson en Loongson 2). Deze processoren zijn niet krachtig genoeg om de concurrentie met de huidige AMD- en Intel-modellen aan te gaan, maar met de Godson 3 hoopt de Academy of Sciences een inhaalslag gemaakt te hebben.
De Godson 3 zal niet alleen relatief hoge prestaties bieden, maar ook compatibel zijn met x86-instructies.

Godson 3 is een 64-bit quadcore MIPS RISC-cpu en dus niet van huis uit x86-compatibel. In plaats daarvan krijgt de cpu een extra instructieset met 200 instructies om x86-code te kunnen draaien. De cpu krijgt een geïntegreerde ddr2-geheugencontroller en moet in 2009 gereed zijn.

Dat de Godson 3 uiteindelijk niet in het high-end zal kunnen meespelen zal geen verrassing zijn, maar een x86-compatibele cpu is geen goed nieuws voor AMD en Intel -- want uiteraard geldt voor elke verkochte Godson dat er één AMD of Intel minder verkocht wordt, iets dat vooral in een opkomende markt als China van wezenlijk belang is.

X-bit Labs

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie