abonneren

Chinese politicus zweert om internet te zuiveren

De voorzitter van de Chinese Communistische Partij, de heer Hu Jintao, heeft gezworen dat hij het internet zal zuiveren.
Hij deed de opmerkelijke uitspraak tijdens een vergadering van de partij waar werd gesproken over hoe de regering de 137 miljoen geregistreerde Chinese internetgebruikers beter kan controleren.

Hu denkt dat het noodzakelijk is dat "de administratie en de ontwikkeling van de Chinese internetcultuur wordt verbeterd", dat "de overheid meer moet promoten dat gebruikers het internet netjes en geciviliseerd gebruiken", en dat "de internetomgeving wordt gezuiverd".

Volgens recente onderzoeken gebruikt 10,5 procent van de Chinese bevolking het internet. Het merendeel hiervan heeft geen toegang tot buitenlandse websites. Ongecensureerd nieuws en dissidente opinies sijpelen wel het Chinese internet in via bulletinboards en weblogs. Volgens ‘internetzuiveraar' Hu Jintao is dit onacceptabel.

Denk niet dat alleen China dit soort rare politici heeft. Ook in Europa en de VS hebben diverse politici geroepen dat overheden meer moeten doen om het internet te zuiveren van ongewenste afbeeldingen of meningen.

Groter dan de VS
Binnen twee jaar zal China meer internetgebruikers hebben dan de VS. Het aantal Chinese internetgebruikers nam vorig jaar met 23 procent toe en er zijn nu meer dan 137 miljoen Chinezen online. Wang Enhai van het Chinese Internet Network Information Centre verwacht dat dit aantal nog sneller zal stijgen in 2007 en 2008. De VS hebben ongeveer 210 miljoen internetgebruikers. Volgens Wang zal China dit aantal in 2009 passeren.

Bron: rawstory.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: