abonneren

Chinese internetgebruikers redden meer dan 800 katten

De kracht van het internet heeft in China de levens gered van meer dan 800 katten. Zonder het internet waren de katten gevild en opgediend op Chinese serveerbladen. Meer dan 30 dierenliefhebbers snelden naar een parkeerplaats in Shanghai toen ze opde website van de dierenrechtenactivist Huo Puyang lazen dat twee vrachtwagens met daarin houten kisten vol met katten door activisten waren onderschept.

De schoondochter van Huo vond op een parkeetplaats drie vrachtwagens vol met katten toen ze op zoek was naar haar vermiste kat. Eén van vrachtwagens reed snel weg. De vrouw rende snel naar huis en plaatse een oproep op het internet voor hulp. Meer dan 30 internetgebruikers reageerden op de oproep en snelden zich naar de parkeerplaats waar ze de twee vrachtwagens konden tegenhouden. Huo belde de politie die snel ter plaatse was. De politie nam de bestuurders mee naar een politiebureau in de buurt en nam de twee vrachtwagens in beslag.

Volgens Huo zaten er niet alleen volwassen katten in de houten kisten maar ook zwangere poezen en kittens. Een groot aantal van de katten was dood en stonk. Sommige van de katten waren vertrapt of doodgebeten.

Volgens Huo waren de vrachtwagens op weg naar de zuidelijke provincie van Guangdong. In die provincie wordt kattenvlees gezien als een delicatesse. De mensen in Guangdong staan in de rest van China erom bekend dat ze alles eten wat vliegt, kruipt, loopt of zwemt.

Volgens de politie had Huo geen bewijs dat de katten in de 42 houten kisten gestolen waren. Indien Huo de dieren wilde redden dat moest hij deze maar van de vrachtwagenbestuurders kopen. De bestuurders vroegen 14 yuan per kat. Na uren onderhandelen, betaalde Huon samen met de aanwezige dierenliefhebbers 10.000 yuan (ongeveer 970 euro) voor de in totaal 840 katten.

De dierenliefhebbers gaan er nu voor zorgen dat de katten gevoed, ingeënt en gesteriliseerd worden. De groep heeft hier echter geen geld voor. Huon heeft in Shangai een oproep geplaats voor mensen die de katten willen adopteren.

Dit is niet de eerste keer dat het internet ervoor heeft gezorgd dat er in China levens werden gered. Toen een aantal vaders van vermiste kinderen zich organiseerde via het internet bleek uit hun onderzoek dat in de Noordelijke provincie van Shanxi kinderen als slaven werden gebruikt. De vaders wisten samen met de instanties de kinderen te bevrijden en een einde te maken aan de slavernij.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: