abonneren

Chinees bedrijf komt met Android-netbook voor $250

Na de lancering van het open-source Android-platform voor smartphones werd er al snel gespeculeerd over de toepassing ervan op andere mobiele apparaten, zoals de ultrakleine netbooks.Het Chinese bedrijf Guangzhou Skytone Transmission Technologies legtde laatste hand aan de eerste netbook die draait op Google's Android-platform. Verwacht wordt dat de netbook, met de naam Alpha 680, over drie maanden op de markt komt. De Alpha 680 heeft in plaats van een Intel Atom, die normaal gebruikt wordt in netbooks, een ARM-processor. In juni brengt Skytone zijn Android-netbook uit.
Fabrikanten zullen waarschijnlijk twee maanden daarna hun eigen modellen introduceren. Prototypes van de Alpha 680 waren al te zien op een recente computerbeurs in Hong Kong.

ARM-processors worden vooral gebruikt in smartphones, zoals Apple's iPhone. De CPU is minder krachtig dan Intels Atom-processor, maar biedt wel een langere accuduur. Analisten denken dat een combinatie van een ARM-processor en het Android-besturingssysteem een nieuw tijdperk inluidt van niet alleen ultrakleine netbooks maar ook ultragoedkope netbooks die minder dan $200 kosten.

De Alpha 680 zal niet te koop zijn voor onder de $200. Waarschijnlijk ligt de prijs daar net iets boven, op $250. Skytone verwacht dat het in de nabije toekomst de netbook goedkoper kan produceren en deze dan wel voor minder dan $200 kan verkopen.

De Alpha 680 is een klein netbookje. Het is zelfs kleiner dan de originele 7-inch Eee van ASUS. De Alpha 680 heeft een 7-inch LCD-scherm met een resolutie van 800x480 pixels. De netbook heeft 128MB RAM, 1GB SSD, WiFi, 3G WAN optioneel en een toetsenbord met trackpad. De ARM-processor is de ARM11 die draait op 533MHz. De netbook is 8,5-inches bij 6-inches bij 1,2-inches. De batterij in de Alpha 680 gaat vier uur mee.

Vergeleken met andere netbooks scoort de Alpha 680 slecht. Skytone gaat ook niet voor de consument die een normale netbook zoekt, maar richt zich op de 80 procent van de wereld die helemaal geen computer heeft. De Android-netbook is bedoeld voor dorpsbewoners in Afrika en China, en niet voor rijke Westerse consumenten. Het doel van Skytone is dat de Alpha 680 voor rond de $100 te koop zal zijn.

Westerse consumenten die een goede Android-netbook willen, moeten wachten op HP. Het bedrijf is zich aan het beraden om een netbook-lijn te ontwikkelen waarop Android standaard wordt geïnstalleerd. HP heeft hierover echter nog geen beslissing genomen.


Bron: Computerworld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie