abonneren

China introduceert blu-ray-alternatief CBHD

Chinese fabrikanten hebben een blu-ray-alternatief geïntroduceerd. Het formaat het CBHD en de spelers zijn aanzienlijk goedkoper dan blu-ray-modellen. Net als bij blu-ray wordt er gebruik gemaakt van een blauwe laser, maar de structuur van de disc lijkt meer op die van hd-dvd.Voor dvd-fabrikanten is het makkelijk en goedkoop over te stappen op de productie van CBHD, omdat er technisch gezien niet veel verschil tussen de schijfjes zit. Daarmee lijkt CBHD meer op het ter ziele gegane hd-dvd dan blu-ray.
CBHD maakt gebruik van aacs-encryptie om kopiëren tegen te gaan en op een schijfje pas 30 GB aan data.

De eerste CBHD-spelers komen uit de stal van Chinco en TCL. De spelers gaan rond de 2000 yuan kosten (ca. € 250) waardoor ze goedkoper zijn dan vergelijkbare blu-ray-spelers. Het prijsverschil zit vooral in licentiekosten; bij CBHD hoeven fabrikanten geen licentiekosten af te staan. China wil voor het eind van het jaar 100 films op CBHD aanbieden, waaronder grote Hollywood-films van Warner Bros.

TCL denkt dit jaar 10 miljoen CBHD-spelers te kunnen verkopen. Analisten zien dit niet gebeuren en denken dat de gemiddelde Chinese consument voorlopig weinig behoefte heeft aan CBHD of blu-ray. Een CBHD-film kost 50 tot 70 yuan (€5 - €7), wat nog steeds hoger is dan de illegale dvd's die de Chinese markt blijven overspoelen.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie