abonneren

Cheeseburger slechter voor milieu dan Google

Begin dit jaar ontstond er flink wat beroering rondom Google: twee zoekopdrachten van Google zouden 14 gram CO2 opleveren, net zoveel als het aan de kook brengen van een ketel water. De cijfers zouden afkomstig zijn van een natuurkundige aan Harvard. Die ontkende dat, en Google toonde destijds al aan dat de cijfers niet klopten. Inmiddels heeft de zoekgigant weer nieuwe cijfers uitgebracht, waaruit blijkt dat zoekopdrachten relatief gezien helemaal niet zoveel CO2-uitstoot opleveren en dat er andere alledaagse zaken zijn die veel slechter zijn voor het milieu. Voorbeeldje?
Eén cheeseburger staat, qua uitstoot, gelijk aan 15.000 zoekopdrachten!

Ook andere vergelijkingen worden door Google aangevoerd om toch vooral maar te laten zien dat het allemaal wel meevalt: een krant staat gelijk aan 850 zoekopdrachten, een glas sinaasappelsap 1050, één keer een energiezuinige vaatwasser laten draaien aan 5100 zoekopdrachten, een ritje van 5 mijl (ongeveer 7,5 kilometer) in een doorsnee auto 10.000 en de al genoemde cheeseburger dus 15.000. Grootste klapper is een gemiddeld Amerikaans gezin. De hoeveelheid energie die zo'n gezin maandelijks evrbruikt zorgt voor net zoveel CO2-uitstoot als... 3.100.000 zoekopdrachten!


In januari meldde Google dat één zoekopdracht 0,0003 kWh energie verbruikt, 1 Kj. Ter vergelijking: een mens heeft ongeveer 8000 Kj per dag nodig; met één zoekopdracht van Google wordt dus net zoveel energie verbruikt als je lichaam in 10 seconden verbrandt. En qua CO2 staat één zoekopdracht gelijk aan 0,2 gram.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: