abonneren

Chaos en naamsverwarring bij zoekmachine Cuil

Een week na de lancering van de nieuwe zoekmachine Cuil is het mysterie rond de naamgeving nog steeds niet opgelost. De bedenkers van Cuil blijven vasthouden aan hun verhaal dat cuil een oud Iers woord voor 'kennis' is.
Maar werkelijkheid betekent het woord 'achterkant'.Het gaat niet goed met Cuil: bij de lancering kreeg de zoekmachine meteen te kampen met een storing, gebruikers klaagden over onbruikbare zoekresultaten en tot overmaat van ramp werden pornoplaatjes bij zoekopdrachten van eerzame burgers getoond - zelfs wanneer de optie 'Safe Search' was ingeschakeld. Een Britse studievriendin van CEO Tom Costello, die als 'strateeg van de CEO' was ingehuurd, verklapte op haar persoonlijke weblog dat er bij Cuil op onverantwoorde wijze met geld wordt gesmeten. En dan is er ook nog de kwestie van de naamgeving.

Cuil wordt nog steeds uitgesproken als 'cool', maar aan de betekenis die de oprichters hebben bedacht wordt weinig waarde meer gehecht. Daarbij zou het gaan om een zalm die negen hazelnoten uit de Fontein der Wijsheid oppeuzelde. Wie de zalm ving en opat, zou alle kennis van de wereld ontvangen. Een beroemde dichter ving de zalm, maar gaf deze aan zijn leerling Finn McCuil. Door een kookongelukje kwam Finn in bezit van alle kennis en groeide uit tot een Ierse folkloreheld. Om het verhaal nog interessanter te maken zou Cuil-oprichter Tom Costello vaak zalm hebben bereid, op exact dezelfde locatie waar de legendarische zalm ooit was gevangen.

Maar volgens deskundigen klopt de vertaling niet. Het woord voor hazelaar is 'coll', dat als meervoud 'cuill' heeft. Door de l weg te halen verandert de betekenis en de uitspraak is vanwege het ontbreken van een accent eerder 'kwil' dan 'cool'. Al eerder was op Ierse taalfora een discussie ontstaan over de betekenis. Ook toen dook de betekenis 'achterkant' in plaats van 'kennis' op. De officiële Ierse taalorganisatie Foras na Gaelige kent het begrip cuil in de betekenis van kennis niet. Wel zegt de organisatie dat cuil een accent moet krijgen om als 'cool' uitgesproken te worden. Een accent verandert niet alleen de uitspraak, maar ook de betekenis.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: