abonneren

CES: Sony met streaming HD internet-content naar tv

Sony begint in klassieke stijl met violist Joshua Bell. Een momentje van bezinning tijdens al het commerciële CES-geweld? Wie denk dat daarna spetterende nieuwe producten werden aangekondigd, had het mis. Althans, voor het eerste deel van de presentatie. Daarin richtte Sony zich vooral op het succes van recent uitgebrachte hardware, met de PlayStation 3 voorop.
Nu moet worden gezegd, dat het hele brede productportfolio ongekend is en veel concurrenten zal doen watertanden. Dus was het geen straf om te zien op welke terreinen de firma zich inmiddels begeeft.
Sinds de introductie van de van PlayStation 3 in de Verenigde Staten, zijn er al 1 miljoen exemplaren verkocht. In de eerste maanden na de wereldwijde launch (maart) hoopt men door te groeien naar 6 miljoen. Het zal echter nog even duren voordat het verkoopsucces van de PS2 wordt geëvenaard: 110 miljoen. Men benadrukt nog maar eens dat de PS3 een voortrekkersrol voor blu-ray zal verzorgen en dat de online-diensten gratis zullen zijn, in tegenstelling tot die van de Xbox 360. Van de PSP zijn overigens al 20 miljoen exemplaren verkocht, zo vertelt Sony.
Verder staan gepland: een uitbreiding van de populaire Bravia flatscreen lcd tv-lijn met een 70 inch 1080p model en ook een prototype van een 82 inch versie werd getoond. Er komen losse blu-ray spelers, recorders en drives aan, net als Vaio notebooks met geïntegreerde blu-ray drives. Er worden maar liefst 16 nieuwe camcorders voor 2007 verwacht, die gebruikmaken van de x.v.Color techniek, plus nieuwe digitale fototoestellen (zowel spiegelreflex als compacte modellen), een Sony Ericsson CyberShot telefoon met 3.2 megapixel camera, nieuwe walkmans, een draadloos Vaio muzieksysteem voor het huis, een update van de Reader (de 'walkman voor het geschreven woord' met een capaciteit voor 80 ebooks), Mylo (pda), Nav-u navigatiesysteem, Vaio Notebooks (met mogelijkheden voor personalisering in kleur en stijl) en een Vaio micro pc met flash harddisk.
Tot zover de weinig verrassende aankondigingen.

Het tweede deel van de persconferentie richtte zich volledig op de Sony Bravia Internet Link, een module die op de Bravia-modellen (de S-serie die in het voorjaar uitkomt) wordt aangesloten en waarmee streaming HD-content van internet naar de tv kan worden gestuurd, zonder tussenkomst van de pc. Hiervoor heeft Sony enkele strategische deals gesloten. AOL zorgt voor videocontent (comedy, entertainment, muziek), Yahoo voor nieuws (o.a. sport en actualiteiten), Grouper voor user generated content. Uiteraard ontsluit ook Sony een deel van haar muziek- en filmarchieven in deze, zo claimt men, vooralsnog gratis dienst. De demonstratie zag er behoorlijk gelikt uit en het zou best eens kunnen zijn dat Sony hiermee een nieuwe trend voor de komende jaren in gang zet.

 

Edwin Ammerlaan

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: