abonneren

CES: SanDisk verbreedt markt en productaanbod

Als we op de massale belangstelling voor de SanDisk-persconferentie CES mogen afgaan, gaat het bijzonder goed met de firma die tot nu toe vooral bekend staat om de productie van geheugenkaartjes en mp3-spelers.
Maar daar komt verandering als we SanDisk mogen geloven: want 2007 staat in het teken van verbreden van het portfolio.

SanDisk CEO Eli Harari start zijn presentatie met de mededeling dat zijn bedrijf zich de komende jaren op vijf nieuwe markten zal gaan richten; notebooks (met solid state drives), desktop (met Vista ReadyBoost producten), personal video (Sansa View), wifi (Sansa Connect), en home (usbtv).
Het is een grote, maar logische stap, zo meent Harari, want dit maakt het bedrijf minder afhankelijk van de omzetten van geheugenkaarten en mp3-spelers. Verbindend element in alle nieuwe ontwikkelingen zal evenwel de toepassing van flash-geheugen blijven.

De belangrijkste nieuwe SanDisk-producten voor 2007 het eerste kwartaal van zijn:


Solid state disks: Er zal een 32 Gb ssd-disk voor notebooks verschijnen, waarbij de firma op termijn complete vervanging van harddisks in laptops verwacht. Als grote voordelen van ssd geeft men aan: geen bewegende onderdelen, snel dataverkeer en lager batterijverbruik. SanDisk verwacht dan met rond 2010 35 miljoen ssd-eenheden zal hebben verkocht.

Cruzer Countour: Een usb stick met flash geheugen op 2, 4 of 8 Gb, speciaal afgestemd voor de ReadyBoost-techniek in Vista. Het komt er simpelweg op neer, dat Ready Boost een extra cache-geheugen van veelgebruikte data op de usb flash-drive creëert. De cache blijft beschikbaar, zelfs wanneer het ram-geheugen volledig gebruikt wordt. Dit zorgt voor snellere systeemprestaties, zeker wanneer er meerdere of grotere applicaties actief zijn.


Usbtv: Een toepassing die vrijwel geen uitleg behoeft. Stop de usbtv stick in de computer en kopieer uw foto's of films van de pc naar de stick. Plaats diezelfde stick in de 'cradle' (die met een kabeltje aan de tv is verbonden) en de data zijn zichtbaar op de televisie. Mitsubishi en LG hebben inmiddels al toegezegd dat men deze usbtv-techniek in toekomstige producten zullen inbouwen.

Sansa Express: Een ultrakleine mp3-speler met dezelfde toepassingsmogelijkheden (o.a. FM-tuner, voicerecorder) als de grote broers. Binnenkort leverbaar in een 1 Gb versie, met een 1,1 inch scherm, batterijduur van 15 uur, voor een richtprijs van slechts 60 dollar (Europese prijzen volgen spoedig). Door in de uitbreidingssleuf van de MP3-speler een microSD-kaart met 2 GB opslaggeheugen te plaatsen, kan op de Sansa Express 3 GB aan muziek, of circa 750 nummers, worden opgeslagen. De microSD-functie maakt het mogelijk om muziek over te zetten op andere apparaten die over een microSD-kaartsleuf beschikken, zoals mobiele telefoons en PDA's. Bovendien is de MP3-speler direct op de computer aan te sluiten, waardoor een USB-kabel niet langer nodig is.

Sansa View: Een 1,5 cm platte portable videospeler met 4 inch breedbeeld display en een minimum aan knoppen voor eenvoudige bediening. Werkt geheel op flash-geheugen (8Gb, uitbreidbaar naar 16 Gb). Richtprijs 300 dollar.

Sansa Connect: Een mp3-speler met wifi-functionaliteit, 2,2 tft inch scherm, 4 Gb opslagcapaciteit en met kleinere afmetingen dan een visitekaartje (5,21 cm breed x 9,09 cm lang x 1,60 cm hoog). Verwachte prijs: 250 dollar. Via de WiFi-opties is snel muziek uit te wisselen met vrienden, kunnen songs direct vanaf internet worden gedownload, zijn streams te beluisteren en kunt u online foto's bekijken.

 

Edwin Ammerlaan

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: