abonneren

CES: Netgear annexeert 5 GHz-band voor wifi

Netgear komt met een nieuwe reeks 802.11n-producten die naast de normale 2.4 GHz-band ook gebruik maken van de 5 GHz-frequentieband. Daarnaast heeft Netgear maar liefst acht antennes in de router weten te persen. Hiermee zou de Netgear-kit tot ongekende doorvoersnelheden in staat zijn.Het grote voordeel van het gebruik van de 5 GHz-band is dat deze door vrijwel geen enkel ander apparaat wordt gebruikt. Interferentie van andere apparatuur (zoals magnetrons, wifi-netwerken en bluetooth) is daarmee uitgesloten.
Daarnaast is er in de 5 GHz-band ruimte voor maar liefst 20 overlappende kanalen, in tegenstelling tot drie kanalen in de 2.4 GHz-band.

Er zit ook een nadeel aan het gebruik van de 5 GHz-band: het bereik is minder groot. Vandaar dat Netgear maar liefst acht antennes heeft geplaatst in de Rangemax Dual Band Wireless-N router. Het bereik zou hiermee net zo goed moeten zijn als op de 2.4 GHz-band.

Interessant detail is dat vrijwel alle recente 802.11n-laptops probleemloos met de 5 GHz-band om kunnen gaan, omdat deze band ook gebruikt wordt voor 802.11a. Mocht uw laptop niet met 802.11n om kunnen gaan, dan kunt u ook voor een Netgear usb-dongle kiezen. De Wireless-N HD Bridge werkt alléén op 5 GHz en wordt gericht op mensen die hd-content van één computer naar de andere willen streamen. Ook kan de usb-dongle als een wireless access point gebruikt worden.

De Netgear-apparatuur biedt een gemakkelijke installatie van een beveiligd netwerk door middel van een speciale knop op de apparatuur.

De Rangemax Dual Band Wireless-N router kost $130 en er komt ook een uitvoering met vijf gigabit ethernet-poorten voor $160. De usb-adapter gaat voor $100 over de toonbank.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: