abonneren

CES: Kan HD-DVD een nieuwe nederlaag verwachten?

Het hd-dvd-kamp heeft een gevoelige nederlaag gelopen met het overlopen van Warner naar het blu-ray-kamp. Tot overmaat van ramp doen nu ineens geruchten de ronde dat Paramount, dat het hd-dvd-formaat ondersteunt, zou onderzoeken of het onder de exlusiviteitscontracten uit zou kunnen komen.Volgens de Financial Times wil Paramount gebruik maken van een zogeten "get-out"-clausule om onder de exclusiviteitsdeal met hd-dvd uit te komen.
Paramount zit er volgens de FT aan te denken Warner te volgen naar het blu-ray-kamp. In het artikel wordt overigens weinig harde onderbouwing gegeven, maar alleen deze geruchten al maken de positie van hd-dvd niet sterker.

Paramount heeft afgelopen zomer een exclusieve deal met hd-dvd gesloten voor de release van de huiseigen films en DreamWorks-films. De deal was bedoeld om het blu-ray-formaat om zeep te helpen, maar alles wijst er nu op dat juist het omgekeerde zal gebeuren. Wanneer Paramount inderdaad een "get-out"-clausule heeft getekend, dan is het afgelopen met het hd-dvd-formaat: alleen Universal zou het formaat dan nog steunen. Blu-ray kan inmiddels rekenen op de steun van Fox, Disney, Lionsgate, Sony, MGM en nu ook Warner.

Deze laatste is er overigens van overtuigd dat het geen contractbreuk pleegt door over te stappen naar het blu-ray-kamp. De filmstudio claimt dat het tot mei films in het hd-dvd-formaat zal uitbrengen en daarna aan al zijn contractuele verplichtingen heeft voldaan. De overstap naar blu-ray zal dan ook in juni plaatsvinden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: