CES 2020 is in volle gang: smartphones, laptops, auto’s, robots en meer - deel 2

In Las Vegas zijn op CES 2020 een groot aantal techbedrijven aanwezig om niet alleen nieuwe technologie te laten zien, maar ook nog nieuwere dingen aan te kondigen. Concepttelefoons, conceptauto’s, televisies van 60.000 euro: het is er allemaal. In dit tweede deel over de Consumer Electronics Show komen de televisies, smartphones, koelkasten en andere bijzondere techgadgets voorbij.

Televisies

Wat televisie-aankondigingen betreft weten Samsung en LG de boel aardig op te schudden. Samsung met zijn gigantische MicroLED-televisie die in verschillende formaten tussen de 75 inch tot 292 inch (!) verkrijgbaar is. Nog voor CES begon had Samsung al laten weten met een 8K-televisie te komen die nagenoeg geen zwarte randen (bezels) heeft. De voorkant van de Q950TS 8K QLED TV bestaat voor 99 procent uit scherm, waardoor het een Infinity Screen wordt genoemd. Het toestel werkt met artificial intelligence die zorgt dat zelfs beelden van minder goede kwaliteit toch worden opgeschroefd naar iets dat dichtbij 8K komt.

Samsung brengt bovendien de Sero naar het westen. Dit is een televisie die je verticaal kunt draaien en aan je smartphone kunt linken om zo bijvoorbeeld te scrollen op een Instagram-tijdlijn of de altijd verticaal opgenomen video’s op TikTok te bekijken. Het scherm is er in 32 inch of 75 inch.

LG heeft ook een nieuwe televisie, namelijk eentje die oprolt alsof het een beamerscherm is. Het gaat om een 65-inch televisie die meer kost dan de gemiddelde auto, ongeveer 60.000 euro. LG presenteerde ook een nieuwe kleine OLED-tv van 48-inch, maar de meeste aandacht ging uit naar de displays die het maakt voor vliegtuigen. Deze displays worden aan de zijkanten van de cabine geplaatst en zijn bedoeld om een ruimtelijker gevoel te geven aan de inzittenden.

Er zijn ook schermen getoond die 40 procent transparant zijn en die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt voor de afscheiding tussen de economy- en de businessklasse.

Smartphones

OnePlus had voor de beurs al laten zien wat het publiek te wachten staat via een video, maar in Las Vegas kunnen mensen live zien hoe het elektrochrome glas van de OnePlus Concept One-telefoon verandert. Hiermee verdwijnen de camera’s. Het glas gaat van transparant naar donker in een fractie van een seconde, tech waar bijvoorbeeld ook in sommige vliegtuigen gebruik van wordt gemaakt om de raampjes te verduisteren. En in auto’s, want OnePlus kwam niet zelf op dit idee. Het werkt samen met McLaren.

Samsung heeft de Galaxy-familie uitgebreid met een aantal toestellen, namelijk Galaxy S10 Lite en Galaxy Note 10 Lite, beide voorzien van een 6,7-inch Super AMOLED-display. De frontcamera van elk toestel is 32 megapixel en die foto’s en video’s kun je goed bekijken op het scherm van 2400 x 1080 pixels. Aan de anderkant zijn deze toestellen anders dan eerdere Galaxy-toestellen. S10 Lite heeft een 12-megapixel ultrabrede lens, een 48-megapixel groothoeklens en een 5-megapixel macrolens. De Note 10 heeft deze drie lenzen ook, maar hierbij is elk 12-megapixel.

Internet of things en overige tech

De slimme koelkast Samsung Family Hub wordt voorzien van upgrades door kunstmatige intelligentie, waardoor je koelkast je kan vertellen wat je ’s avonds kunt eten als je geen boodschappen doet. Het neemt de dingen die je nog in de koelkast hebt en zoekt daar een recept bij. LG had ook slimme koelkastennieuws, namelijk dat hun InstaView ijsballen kan maken die beter schijnen te smelten dan de bekende ijsklont.

Een band die je ’s nachts om je hoofd doet om je breinactiviteit te meten? Het Franse UrgoTech komt met Urgonight, dat je kan leren om die breinactiviteit rustiger te maken voor een goede nachtrust. Netatmo komt met een Smart Door Lock die gebruikmaakt van fysieke NFC-sleutels. Je gasten kunnen echter binnenkomen met hun digitale sleutel. Het Canadese Danby komt met een slimme brievenbus genaamd Parcel Guard, die koeriers en postbodes alleen kunnen openen door een code of een smartphone-app te gebruiken. Er zit ook een camera in, dus wat er ook met je brievenbus gebeurd. Je hebt het altijd in de gaten. Matrix komt met Juno, een apparaat om je lauw geworden drankje in één keer weer koud te maken door warmte-afdrijvende tech te gebruiken. Het prijskaartje? 300 euro.

Er zijn op social media veel video’s vanaf CES te zien van robots. Of het nu gaat om de Transformerrobot die zichzelf van een robot naar een auto kan veranderen, of de Rollbot van Charmin. Het is een robot die je toiletpapier aanreikt als je je in het kleinste kamertje beseft dat de rol op is. Er is ook Smellsense, een sensor die in je wc hangt en je kan vertellen of de geur oké is voor je om het toilet te betreden. Samsung komt met Ballie, een rollende balvormige bot die als een soort voiceassistant werkt die je overal volgt en schattig bliept. Daarnaast heeft Twitter aangekondigd dat het binnenkort mogelijk is om zelf te beheren wie er op je tweets mag reageren. Je kunt limieten stellen aan reply’s, door bijvoorbeeld de persoon waarover je tweet uit te sluiten van antwoorden, of al je volgers, enzovoort. Of helemaal niemand, waarmee Twitter uiteindelijk hoopt dat minder mensen hun account op privé zetten.

Tot slot komt Bluetooth LE Audio komt eraan. Dit is Bluetooth die speciaal is ontwikkeld voor een betere geluidsoverdacht die minder data en minder batterij kost. Iets dat bijvoorbeeld gehoorapparaten enorm kan helpen. De draadloze netwerktechnologie maakt gebruik van een nieuwe codec genaamd LC3 dat data beter kan verkleinen voor de overdracht. Bovendien kunnen hiermee honderden toestellen aan één bron worden gekoppeld. De technologie wordt binnen twee jaar verwacht.

Lees ook deel 1, waarin we de laptops, computers, consoles en smartphones van CES 2020 bespreken.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: