CeBIT: Intel onthult verdere details Atom-processor

De Intel Atom is het grote nieuws van de CeBIT. De kleine processor lijkt een glorieuze toekomst tegemoet te gaan. Intel heeft inmiddels wat extra feitjes over de processor en het platform onthuld en vertelt ook meteen wat we in de toekomst van dit platform kunnen verwachten.Het verhaal van de Atom begint met de Bonnell-core, ontworpen in Austin, Texas. Het was de bedoeling dat deze extreem energiezuinige core gebruikt zou worden in een processor met grotere aantallen van deze cores, zeg, tussen de tien en honderd. Intel besloot echter de Bonnell-core in te zetten voor mobiel gebruik.

Dus werd er cache aan toegevoegd en een i/o-controller ontworpen. Het resultaat staat bekend als Silverthorne, de ultramobile versie van de Intel Atom.

Het is de bedoeling dat de zuinige Intel Atom-processoren terecht gaan komen in kleine internetapparaatjes, door Intel bestempeld als MID's (Mobile Internet Device). Voor dergelijke apparaten heeft Intel de Poulsbo-chipset ontwikkeld; het gehele platform draagt de codenaam Menlow. Net als Silverthorne is ook Poulsbo een compleet nieuw, van de grond af aan opgebouwde chipset. De chipset bevat een geïntegreerde gpu en i/o-controller in één chip. Er is weinig bekend over de gpu, maar volgens Intel is volledig hardwarematige hd-acceleratie geen probleem. Het Menlow-platform is in het tweede kwartaal klaar, de eerste MID's moeten dan binnen zes maanden op de markt zijn.

Intel heeft verklapt dat het al druk werkt aan een opvolger voor het Menlow-platform. De codenaam die Intel hieraan gegeven heeft is Moorestown. Moorestown blijft 45nm, net als Menlow, maar integreert een groot aantal componenten in slechts twee chips (een north hub en south hub). De north hub bevat een cpu-core (afgeleid van Silverthorne), een gpu-core en een geheugencontroller. Video-encoding en -decoding worden ook in deze north hub afgehandeld. Door het integreren van de gpu en geheugencontroller in dezelfde chip als de processor wordt Moorestown nog veel efficiënter dan Menlow.

De south hub bevat de systeemcontroller, een solid state schijfcontroller en verdere i/o-controllers voor usb en audio.

Er zal nog een derde component aan Moorestown worden toegevoegd. De naam van deze component is Evans Peak, een netwerkhub die voor wifi, wimax, bluetooth en gps moet zorgen. Omdat Intel een deel van het silicon uitbesteed aan third party fabrikanten is ook 3G of hsdpa een realistische optie voor Evans Peak.

Moorestown doet afstand van de pci-bus en zal daarom niet overweg kunnen met Vista. Linux lijkt een logischere optie, vooral omdat Intel aan aangegeven heeft dat de komende MID's ook op Linux zullen draaien. Linux is een stuk sneller en efficiënter dan Vista op dergelijke apparaten. Volgens Intel zal het energieverbruik in idle-stand van Moorestown een factor tien lager liggen dan bij Menlow. Om deze reden noemt Intel Moorestown een érg interessante chip voor smartphones en bij de stap naar 32nm ook voor normale mobiele telefoons.

Anandtech

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten